Ova mjesta su turisti "upropastili"

Autor:

Uopšte nije čudo što stanovnike određenih mjesta izluđuju turisti...

Ova mjesta su turisti "upropastili" Foto: Guliver/Getty images, TFILM

Neki turisti ne znaju da se ponašaju kada negdje otputuju, pa često rade stvari koje nisu dozvoljene na određenim mjestima, a da i ne pričamo o smeću koje ostavljaju za sobom ili opušcima cigareta koje bacaju, između ostalog i po plažama.

Neka mjesta se zbog turista suočavaju sa problemima zbog turista, pa su čak i ograničili broj dnevni posjetilaca, a neki stanovnici čak i protestuju zbog turista.

Dok je sa jedne strane iz više razloga super kada je mesto privlačno turistima, to definitivno ima i loših strana.

O tome govore i destinacije koje su turisti upropastili.

Komodo ostrvo, Indonezija

Najavljeno je da će ovo ostrvo biti zatvoreno za turiste godinu dana, kako bi zaštitili guštere komodo zmaja, koji su endemska vrsta.

Naime, iz indonežanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine su saopštili da su uhvatili kradljivce koji su pokušali da prodaju 41 komodo zmaja na crnom tržištu, pa je odluka o zabrani turista zato donijeta.

Na ovom ostrvu živi 1.800 komodo zmajeva, koji su najveći gušteri na svijetu – mogu da dostignu težinu od 90 kilograma i dužinu od tri metra.

Za vrijeme zabrane dolasaka turistima na ostrvo, motriće se da ovi reptili imaju dovoljno hrane i da su zdravom prirodom okruženju, kako bi se povećala njihova populacija.

Venecija, Italija

Venecija polako tone, a tome ne doprinose brojni turisti koji je svake godine posjete. Lokalci se često žale da turizam, uključujući i kruzere koji dolaze, povećava zagađenje u gradu. I UNESKO komitet je izrazio zabrinutost kako će to uticati na mnoga mjesta od istorijskog značaja.

Zbog veliko broja turista, u Veneciji su donijeti neki stroži zakoni: zabranjeno je bacanje smeća van kanti za smeće, zabranjeno je šetkati gradom bez majice, kačenje katančića na mostovima, pisanje po ili oštećivanja drveća i građevina.

Uvedena je čak i nova taksa, kako bi barem imali koristi od tolikih turista:

Dosadili im turisti!

Preskupa Venecija će biti još skuplja

Dubrovnik, Hrvatska

Vjerovatno je dijelom za to zaslužna i serija "Igra prijestola", zbog koje je Dubrovnik postao još privlačniji turistima. Gradonačelnik ovog grada je jednom prilikom rekao da je samo u 2015. godini zbog serije u Dubrovnik došlo deset odsto turista više...

Elem, grad ne može da se izbori sa tolikom brojem turista, zbog čega je najavljeno da će maksimalan broj turista koji će tokom dana moći da posjete Dubrovnik biti 4.000, naredne dvije godine.

Game of Thrones Dubrovnik, Dubrovnik, GoT, Igra prestola, Game of Thrones Foto: MONDO

Rejkjavik, Island

Rejkjavik je veoma popularan među turistima, posebno posljednji godina. Samo 2015. godine je Island posjetilo 1,26 miliona turista, u poređenju sa populacijom od samo 330.000.

Dakle, jasno je da je Rejkjavik "zatrpan" turistima, što je sjajno zbog ekonomije, ali je loše zbog infrastrukture, a lokalno stanovništvo se žali i da su zbog turista podignute cijene u prodavnicama.

Kozumel, Meksiko

Riječ je o prelijepom ostrvu u Karipskom moru, koje je i jedna od najpopularnijih destinacija za krstarenje. Ostrvo okružuju koralni grebeni, ali je problem u tome što je veliki dio grebena uništen brodovima, kao i zagađenjem koji je posljedica vodenog saobraćaja.

Barselona, Španija

Stanovnici Barseloni su vrlo glasni u izražavanju nezadovoljstva turistima. Ranije su organizovali proteste zbog toga, a popularne atrakcije su čak i promijenile neka pravila.

Na primjer, velika pijaca "La Bukerija" je zabranila ulaz turistima u grupama većim od 15 ljudi. Takva odluka je donijeta zato što su ranije turisti dolazili u velikim grupama i blokirali rad pijace fotografišući.

Protesti u Barseloni zbog turista!

Kako RASTJERATI turiste u nekoliko koraka