Viber ukida roming, uvodi pretplatu i lokalne brojeve

Autor:

Korisnici jedne od najpopularnijih aplikacija uskoro će moći da razmjenjuju poruke i pozive bilo gdje u svijetu, kao da roming ne postoji!

Viber ukida roming, uvodi pretplatu i lokalne brojeve Foto: MONDO portal / Viber

Lokalni Viber broj, odnosno virtuelni broj zemlje u kojoj se korisnik Viber aplikacije nalazi, omogućava svima, koji često putuju zbog posla ili privatno, da primaju pozive i poruke bez troškova rominga, ali uz aktivnu internet konekciju.

Ova usluga će biti omogućena putem pretplate, neke vrste mjesečnog zakupa Viber lokalnog broja, koja omogućava korisnicima da uključe lokalni telefonski broj, za svaku zemlju pojedinačno, na koji bilo ko van Viber platforme može da ih poziva i šalje poruke po tarifi za zemlju u kojoj se korisnik nalazi, bez troškova rominga za primaoca - bez obzira na to gdje se pozivani korisnik nalazi.

Ovim postupkom isključuju se troškovi rominga, a naplaćuje se samo lokalna tarifa za onoga ko poziva, uz mesečnu pretplatu na Viber lokalni broj za korisnika u romingu.

MONDO MobIT

Ipak, Viber napominje da korisnik mora biti na aktivnoj internet vezi da bi ovo funkcionisalo i sva komunikacija (SMS i pozivi) obavlja se putem Viber aplikacije.

Poslovni ljudi na putu će svojim klijentima moći da daju lokalni broj - što će im omogućiti nesmetan kontakt bez obzira na trenutnu lokaciju. Oni koji su često u pokretu, i pri tom se to kretanje obavlja u inostranstvu, će se uistinu  osećati “kao kod kuće“ - jer će taj broj moći da koriste i za potvrdu rezervacija, turističkih obilazaka i sličnih aktivnosti, koje često iziskuju dodatne ili neplanirane troškove.

Korisnici na privremenom radu u stranim zemljama i putnici uopšte će, preko ovog broja, takođe biti dostupni svojim prijateljima i sagovornicima iz matične zemlje tokom odsustva - bez dodatnih troškova dok su u inostranstvu.

Koliko košta pretplata, kome je VLN dostupan

Viber lokalni broj (Viber Local Number tj. VLN) biće dostupan širom svijeta; najpre je aktivan za korisnike iz Velike Britanije, SAD i Kanade - a uskoro svuda. Korisnicima će omogućiti prijem neograničenog broja poziva i poruka kroz Viber aplikaciju, sve dok je korisnik povezan na internet.

U okviru kampanje uvođenja ove usluge, Viber će ponuditi promotivnu pretplatu za prvih 10.000 korisnika po zauvijek istoj cijeni od 1.99 dolara mjesečno. Standardni uslovi ponude, primenjivani po okončanju promotivnog perioda, iznose 4.99 dolara za mjesečnu uslugu, koja može biti otkazana na kraju bilo kog mjeseca, bez dodatnih troškova.

Kad im ova usluga bude aktivna, o čemu će biti obavješteni putem aplikacije, korisnici mogu momentalno da aktiviraju Viber lokalni broj, ulaskom na More (Još) sekciju na ekranu aplikacije - i time postati “lokalci“ gdje god se nalazili širom svijeta.

Viber lokalni broj dostupan je na iOS i Android verzijama aplikacije.

Sve vijesti