Podržavaju Vladu na putu ka EU

Autor:

Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori biće i dalje posvećen podržavanju Vlade na putu ka Evropskoj uniji i u ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030. dodine, saopštila je rezidentna koordinatorka UN-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Podržavaju Vladu na putu ka EU Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i Sistema UN-a u Crnoj Gori, danas je u Podgorici održan 12. sastanak Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i UN-a, na kojem je bilo riječi o rezultatima saradnje u prošloj i planiranim aktivnostima za ovu godinu.

Mekluni je kazala da Sistem UN nastavlja snažnu podršku Crnoj Gori u suočavanju sa ključnim izazovima u oblastima održivog razvoja i ljudskih prava.

„Sistem UN-a u zemlji ostaje posvećen pružanju podrške Vladi Crne Gore na putu ka EU i u ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030“, rekla je ona.

Mekluni je navela da od ove godine tim UN radi u novoj, reformisanoj strukturi.

Ona je objasnila da je riječ o globalnoj reformi rada Sistema UN-a na nacionalnom nivou, koju je inicirao Generalni sekretar UN, sa ciljem jačanja podrške zemljama članicama u ostvarivanju 17 Ciljeva održivog razvoja.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović naveo je da je zadovoljan rezultatima zajedničkih aktivnosti Vlade Crne Gore i Sistema UN u zemlji pod modalitetom „Djelujući kao jedan“, a u okviru četiri oblasti - demokratsko upravljanje, održivost životne sredine, socijalna inkluzija i ekonomsko upravljanje.

On je ukazao i na komplementarnost ispunjavanja ciljeva definisanih u Agendi 2030 i evropske agende, ocjenjujući da „posvećenost izgradnji društva zasnovanog na demokratskim vrijednostima, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda predstavlja prioritet Vlade.

“Na putu ka tom cilju, prenio je očekivanja u pogledu dalje podrške UN sistema, a posebno osnažene Kancelarije rezidentne koordinatorke“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u okviru zajedničkih intervencija u prošloj godini, Vlada i Sistem UN sproveli su programe i projekte ukupne vrijednosti 13 miliona USD, a vrijednost zajedničkih intervencija planiranih za ovu godinu iznosi 16,9 miliona USD.

Tagovi:
Sve vijesti