NVO Prijatelji životinja zabrinuti zbog konja

Autor:

U centru Podgorice građani su danas mogli da vide jednu nesvakidašnju scenu

NVO Prijatelji životinja zabrinuti zbog konja Foto: Mondo/Goran Sivački

Naime, u centru se pojavilo krdo divljih konja.

Povodom ovoga reagovali su iz NVO Prijatelji životinja Podgorica, istakavši da su od Čistoće dobili informaciju da su konje neposredno prije dolaska aktivista ove NVO otjerali preko šina u pravcu naselja Zlatica.

"Već godinama unazad našoj organizaciji se obraćaju građani koji se žale zbog problema napuštenih konja u pomenutim naseljima. Često se dešava da neki od tih konja budu bolesni ili povrijeđeni, što predstavlja dodatan problem. Takođe, nerijetko se dešava da ovi konji šetaju po ulicama i na taj način ugrožavaju bezbijednost učesnika u saobraćaju, a dešavalo se i da oni sami stradaju ili budu povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama", kazali su oni.

 Istakli su da su se nekoliko puta do sada obraćala nadležnim gradskim institucijama, sa molbom i predlozima za rješavanje ovog i te kako velikog problema, ali njihovog odgovora, kao ni reakcije do sada nije bilo:

"Zašto je to tako i zašto se lokalna samouprava ne pozabavi rješavanjem ovog problema, mi ne znamo, ali znamo da se konačno nešto mora uraditi i to, kako smo na početku teksta naveli, problem se mora rješavati ozbiljno i temeljno, a ne prebacanjem konja iz jednog naselja u drugo".

 Prijatelji životinja Podgorica podsjetili su da u Crnoj Gori ne postoji ni jedno sklonište za krupne životinje, već o njihovom smještaju najčešće brinu članovi nevladinih organizacija.

"Kao država koja očekuje prijem u Evropsku Uniju, mi bismo svakako morali imati makar nekoliko takvih skloništa, ali na žalost mi ih nemamo čak ni u najavi. Ako znamo kako se u Crnoj Gori sprovodi Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja ili bolje rečeno ne sprovodi, onda je potpuno jasno da ni ovaj problem neće biti riješen u bliskoj budućnosti. Čak i one stvari za koje smo poodavno od nadležnih dobili čvrsta obećanja da će biti urađene, još nisu ni započete, niti ima nagovještaja da će biti. Podsjećamo da se zdravo društvo i pravna država ne grade na obećanjima, već na mukotrpnom radu", navodi se u saopštenju.

Sve vijesti