Sirene i svijeće u Nišu (FOTO)

Autor:

U Nišu se održava ceremonija obilježavanja 20 godina od NATO agresije, 1999. godine, u prisustvu zvaničnika i velikog broja građana, uz zvuk sirena za vazdušnu opasnost, u 19,45 sati.

Sirene i svijeće u Nišu (FOTO) Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić


 U to vrijeme su prije dvije decenije prvi avioni NATO nadletjeli Srbiju i bacili prve bombe, i u mraku koje je "razbijala" samo svjetlost svijeća u rukama građana.

Na centralnom trgu u Nišu komemoracija je počela uz horsko izvođenje Aleluja i upaljene sveće u publici, a patrijarh srpski Irinej ocijenio je da su zvuci sirena i bombi i danas "prisutni u snovima i sjećanjima".

"To su dani najtragičniji u našoj istoriji, za koje bismo željeli da se nikada više ne ponove ni našem narodu i nigdje drugdje u svijetu. To su zvuci pakla i mržnje koji izlaze iz dubine čovjekovog bića. Danas se sjećamo tih strašnih dana, ne jednog već već punih 78 dana", rekao je patrijarh Irinej.

On je ocijenio kako je "još tragičnije" što su se nasuprot Srbije našli njeni bivši saveznici" koji su "u tom trenutku svoje savenništvo pretvorili u neprijateljstvo prema srpskom narodu".

"Učinili su ono što dobar čovjek ne bi nikada poželio ni uradio", rekao je Irinej na molebanu žrtvama NATO bombardovanja.

Ceremoniji prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik...

Prije tačno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se riješi kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletjeli su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Prvih dana, zemlju je nadlijetalo 70 borbenih aviona, a njihov broj se vremenom uvećavao tako da je bilo i do 400 polijetanja dnevno.

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabilježeno je 18.168 avio polijetanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa...

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su polijetali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Za sve ove godine, od pojedinih zvaničnika moglo čuti da izražavaju žaljenje zbog kolateralih žrtava, ali ne i izvinjenje, jer se intervencija alijanse i dalje karakteriše kao opravdana.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji.

Britanski stručnjaci su ukupnu štetu procijenili na milijardu dolara, a domaći na 30 i više milijardi. 
Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više.

Bombardovanje je završeno 10. juna.

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. 
Te prve trupe, koje je činio 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.

Sve vijesti