U toku je najveća antipiratska akcija ikad

Autor:

Širom Evrope u toku je najveća ikad organizovana akcija za suzbijanje piraterije.

0
A- A A+

U saradnji sa Europol-om policija Španije, Velike Britanije, Danske, Kipra, Holandije, Letonije i mnogih drugih evropskih država sprovodi se najveća ikad antipiratska akcija, usmjerena protiv piratskih IPTV mreža. Dosad je uhapšeno najmanje pet lica, za koje se sumnja da su učestvovale u tzv. IP prevarama, obmanama i pranju velike količine novca.

Tokom prethodnih nekoliko godina korisnici širom Evrope koristili su piratske IPTV i nenamerno bili dio prevara u vezi sa “TV on demand“ (TV na zahtev) uslugama. Emiteri i TV kuće sve češće nalaze se u situaciji da se njihov program ilegalno emituje preko neovlašćenih servisa, koji ne plaćaju prava za reemitovanje programa uživo i u odloženim terminima.

17 godina robije zbog prenosa Premijer lige

U ovoj akciji osuđena su već tri lica na ukupno preko 17 godina zatvora zbog nelegalnog organizovanja prenosa i prodaje ilegalnih IPTV uređaja širom Evrope. Uhapšeni su, ispostavlja se, dio uhapšenih u najvećoj antipiratskoj raciji u Evropi dosad, o kojoj se radi u ovoj vesti.

Europol i policija evropskih zemalja sprovele su najmanje 14 simultanih akcija širom Starog kontinenta, u kojima je pored uhapšenih lica, izjavu dalo na desetine ljudi, a istrage širom Evrope traju i dalje, objavio je TorrentFreak.

Istraga je otpočela tokom 2016. godine prijavom Premiere League pravnog tima protiv najmanje dva sajta i kompanije, koja se bavi prodajom ilegalnih IPTV uređaja za striming i prenos jedne od najpopularnijih sportskih liga na svijetu. U Španiji je potom otkriveno najmanje 800 ilegalnih TV i radio kanala, a cijene za prenos nelicenciranog sadržaja kretale su od 40 eura mjesečno do sve 460 eura za mjesečne pakete kanala. U istrazi je otkriveno najmanje 20 veb lokacija, preko kojih su emitovani ilegalni prenosi uživo ili nelicenciran TV program. Ugašeno je preko 66 servera širom EU, a neutralisano je i najmanje 11 “čvorišta“, koja su “rasturala“ neovlašćeno emitovan sadržaj.

Model pristupa ilegalnim sajtovima bio je različit u svakoj od zemalja, ali je plaćanje vršeno preko “duh“ servera na Gibraltaru, dok su registrovani korisnici dolazili iz preko 30 zemalja širom svijeta. Za prevaru su korišćene kompanije, koje se zaista bave emitovanjem inostranih kanala u Evropi, pružaju internet usluge i bave se onlajn biznisom. Infrastruktura je bila uglavnom poslednje generacije i sa mogućnošću opsluženja velikog broja korisnika.

Uhapšena lica pribavila su materijalnu korist od najmanje osam miliona eura, a u raciji su zaplijenjena najmodernija vozila, skupe nekretnine i poslovni prostor na obalama Malage.

Akcija se nastavlja i dalje i najavljena su nova otkrića i moguća hapšenja.


Tagovi:
Sve vijesti