"OVK na zemlji, NATO na nebu..."

Autor:

Reakcije Prištine povodom dve decenije od bombardovanja. Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači je napisao da su "OVK na zemlji i NATO u vazduhu u zajedničkoj mirovnoj borbi prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim".

1
A- A A+
Hašim Tači Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu Hašim TačiIntervencija NATO-a je prema njegovim rečima, obustavila je etničko čišćenje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je prilikom odavanja pošte vojnicima KFOR-a koji su poginuli na Kosovu je rekao da je pre 20 godina "okončana tragedija naroda na Kosovu" i "dobijeni sloboda i mir".

Reagovao je i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji kaže da su napadi NATO-a okončali genocidni teror na Kosovu.

"Ponosni smo što je Alijansu sa NATO-om, koju je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska",napisao je Veselji.

Veselji ističe da će narod Kosova uvek biti zahvalan liderima demokratskog sveta na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Bili su sa nama u najgorem trenutku naše istorije. Ponosni smo što savez sa NATO-om, koji je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska. Uvek u službi slobode i mira", istakao je Veselji.


Oglasila se i Kancelarija Evropske unije na Kosovu na dvadesetu godišnjicu početka vazdušnih napada na ciljeve u bivšoj SR Jugoslaviji i ocenila da je 24. mart 1999. godine bio kritičan datum za Kosovo i zapadni Balkan kada je otvoren težak period za ceo region i EU."Sada Zapadni Balkan deli težnju da se pridruži Evropskoj uniji, sa svojom misijom mira i pomirenja. Poštujemo i podržavamo današnju želju da region igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu našeg kontinenta", dodaje se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti