"Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH"

Autor:

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stubova moderne hrvatske države, poručila je danas hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

0
A- A A+
kolinda grabar ktiarović Foto: Tanjug/Hinda/Edvard Susak

"Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH", rekla je Grabar Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svojoj kancelariji, javila je Hina.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je "činjenica u BiH decenijama i stoljećima".

Ona smatra da Hrvati u BiH imaju pravo da biraju svoje političke predstavnike koji će ih "legitimno predstavljati i zastupati na svim nivoima vlasti", kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove, te pravo na ravnopravnu javnu upotrebu hrvatskog jezika.

Grabar Kitarovićje dodala da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtjevaju "ništa više od drugih" te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju evropske vrijednosti.

Sve vijesti