Crnogorci najviše investirali u Kipar!

Autor:

Građani Crne Gore u prošloj godini su najviše investirali u Kipar 43,8 miliona EUR, a omiljene destinacije su i Slovenija, Holandija i Srbija, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Crnogorci najviše investirali u Kipar! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Crnogorski rezidenti su najviše investirali u Kipar, 48,3 miliona eura, Sloveniju 15,1 milion, Holandiju 13,3 miliona i Srbiju 12,2 miliona eura“, kazali su Pobjedi iz CBCG.

Iz Crne Gore se u prošloj godini, kroz investicije, odlilo čak 515 miliona eura, od čega su ulaganja rezidenata u inostranstvo bila 110,4 miliona. U strukturi odliva najveći dio se odnosio na interkompanijski dug 65,7 miliona eura, investicije u banke i preduzeća 28,1 milion i ulaganja u nekretnine 16,6 miliona eura.

Podaci CBCG pokazuju da su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 405,1 milion. Pitanje, o kojim nerezidentima i pojedinačno najvećim iznosima se radi, ostalo je bez odgovora zbog zakonske barijere.

„Shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, podaci o pojedinačnim investicijama smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi i iz tog razloga nijesu dostupni javnosti“, objasnili su iz CBCG.

Tagovi:
Sve vijesti