DIVAN GEST: Šveđani stražarili, muslimani se molili

Autor:

Građani Stokholma napravili su obruč oko džamije u tom gradu kako bi omogućili muslimanima da neometano obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, i u obruču ostali do kraja molitve.

0
A- A A+

stokholm Foto: Henrik Montgomery / TT via AP

Širom svijeta traju reakcije na prošlosedmični teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Čerčkrajstu u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana.

Danas su se ispred džamije u Štokholmu okupili brojni građani i formirali obruč oko džamije kako bi vjernicima omogućili da neometano obave džuma-namaz, javlja Anadolija.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK pokolja u džamiji! VIDEO

Među građanima koji su se na današnjem skupu solidarisali s muslimanima bila je i švedska minisarka kulture Amanda Lind.

"Veoma sam sretna zbog činjenice da je ovdje prisutno ovoliko ljudi", izjavila je Lind.

Ona je istakla da je cilj današnjeg skupa da iskaže stav protiv terorističkih napada na Novom Zelandu, ali i protiv svakog vida nasilja, rasizma i islamofobije.

"Protivimo se svakom napadu na društvo", rekla je Lind.

Građani Stokholma nisu prekidali obruč sve dok molitva nije okončana. Predstavnici islamske zajednice su po završetku namaza okupljenje građane počastiti kafom, vodom i urmama, i zahvalili im se na podršci.

Sve vijesti