UN i EU ne slijede Trampa: Golan nije Izraelov

Autor:

Portoparolka EU za spoljne poslove, Maja Kocijančič, izjavila je danas da EU neće priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, kao što je to za SAD najavio tamošnji predsjednik Donald Tramp. Ista poruka i iz UN.

0
A- A A+
golan,golanska visoravan Foto: Ilustracija MONDO/Googlemaps

U skladu sa međunarodnim pravom, EU ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijama koje je okupirao od jula 1967. godine, uključujući Golansku visoravan, i ne smatra ih dijelom teritorije Izraela, rekla je Maja Kocijančič.

Tramp: Golanska visoravan je izraelska

Tramp je 21. marta na Twitteru napisao da je vrijeme da SAD priznaju Golansku visoravan kao teritoriju Izraela.

Zamjenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN, Farhan Hak, izjavio je danas da status Golanske visoravni ostaje nepromijenjen, uprkos najavi američkog predsjednika Donalda Trampa.

"To je veoma konkretno izrečeno u rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i u odgovarajućoj rezoluciji Generalne skupštine – status Golanske visoravni nije promijenjen", rekao je Hak, prenosi Sputnjik.

Trampovu najavu su snažno osudili Sirija, Rusija, Iran i Turska, navode izaraelski mediji.

Da je Golanska visoravan sirijska teritorija koju je okupirao Izrael, rekla je i portparol njemačke vlade, Ulrike Demer.

"Ako se mijenjaju nacionalne granice, to se mora uraditi mirnim sredstvima i to između umiješanih strana", rekla je Demerova.

I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da je promjena statusa Golanske visoravni bez odluke Savjeta bezbjednosti direktno narušavanje odluka UN.

Tokom šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo Siriji Golansku visoravan i okupirao je, a 1981. godine jednostrano je anektirao.

U decembru 1981. godine Savet bezbednosti UN je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj je utvrđeno da odluka Izraela da uspostavlja svoje zakone, jurisdikciju i upravu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni nije važeća i nema međunarodnu pravnu snagu".

Sve vijesti