Simović: Tara će ostati suza Evrope

Autor:

U Crnoj Gori briga o vodama, i na lokalnom i globalnom nivou, treba da bude zajednička potreba i obaveza,ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i poručio da će Tara ostati suza Evrope

Simović: Tara će ostati suza Evrope Foto: MONDO/Danijela Pašić

On je to kazao odgovarajući na pitanje novinara, da li je država Crna Gora uradila sve da zaštiti Taru tokom izgardnje autoputa, s obzirom da ekološke organizacije koje su i danas protestvovale u Podgorici tim povodom, tvrde da nije.

"Konačan epilog u odnosu na ono što je bio povod pokretanja ove teme ići će, ne u korist onih koji su pokretali tu temu, niti onih koji su pokušavali da daju elemente odgovora na aktuelno stanje, već u korist rijeke Tare, njene održivosti i potrebe da i u budućnosti ostane suza Evrope”, poručio je Simović koji je danas u Podgorici otvorio Konferenciju povodom obilježavanja Svjetskog dana voda.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede istakao da briga o vodama, i na lokalnom i globalnom nivou, treba da bude zajednička potreba i obaveza.

"Mogli smo biti svi zajedno i danas na ovom skupu na kome obilježavamo Svjetski dan voda i razgovaramo na teme dovoljnog obezbjeđivanja vode za vodosnabdijevanje, zaštite voda i zaštite od voda. Ne vidim zašto nijesu ovdje mogli biti svi oni, koji u neposrednoj blizini govore o nekim budilnicima", kazao je Simović.

On je rekao da budilnik treba da važi za sve, da budi sve odgovorne subjekte u Crnoj Gori, od nadležnih institucija, do svakog pojedinaca i svake odgovorne NVO i da vjeruje da je većina takvih.

Simović je istakao da pristup zajedničke i partnerske brige o vodama treba da se odosi i na Taru, i na Lim, Grnčar, i sve vodne resurse Crne Gore.

Simović je ponovio da je na pojedinim djelovima
Tare, došlo do privremenih promjena zbog karaktera i obima radova u okviru kapitalnih projekata kakav je izgradnja autoputa, i da je neprimjereno koristiti izraz “devastirana”.

On je ponovio da će, u skladu sa projektima remedijacije i rekultivacije korito na tim pojedinačnim djelovima, koji su inače van zone zaštite pod UNESCO, biti sanirano i kompatibilno sa onim što pripada Tari i ukupnom području.

Simović je kazao da brojni projekti koji se u saradnji sa međunarodnim partnerima realizuju u Crnoj Gori, a o kojima je bilo riječi na Konferenciji povodom Svjetskog dana voda, svjedoče o kontinuiranoj brizi Vlade .

“To nijesu projekti koji su u najavi, za daleku budućnost, nego ih već realizujemo. To su projekti koji treba da daju odgovore na decenijske probleme, koje smo davno evidentirali, ali sada imamo aktivnu poziciju i spremne odgovore”, poručio je Simović.

Sve vijesti