"Investicije u Uniprom KAP velika šansa za Crnu Goru"

Autor:

Investicije u Uniprom KAP, od čega 36 miliona realizovanih i 30 miliona planiranih, velika su šansa za crnogorsku ekonomiju, industrijsku proizvodnju i povećanje izvoza, saopšteno je prilikom posjete premijera Duška Markovića toj fabrici

0
A- A A+
Duško Marović, Uniprom Kap Foto: Twitter/Vlada Crne Gore

  „Ovdje se praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar u Crnoj Gori. Siguran sam da većina građana za to ne zna, ne samo u Crnoj Gori nego i u Podgorici. Ovdje se razvijaju novi pogoni i nove fabrike za finalizaciju aluminijske proizvodnje“, kazao je Marković.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Marković dodao da će u maju biti završena nova linija za proizvodnju aluminijskih legura, a do kraja godine nova fabrika koja će obezbijediti liniju za proizvodnju aluminijskih trupaca.

On je najavio da je naredne godine planirana još jedna nova fabrika za proizvodnju aluminijske žice i čelične žice.


Vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović, saopštio je da je do sada u zamjenu 170 ćelija i drugu infrastrukturu uloženo 20 miliona eura.

„Sa novom fabrikom silumina koju otvaramo u narednih par mjeseci, proizvodnja će iznositi 30 hiljada tona, a investicija je vrijedna 11 miliona eura. Sljedeća fabrika namijenjena proizvodnji trupaca bileta, koja će biti završena do kraja godine, imaće kapacitet 70 hiljada tona, a investicija je vrijedna 15 miliona“, kazao je Pejović.

On je dodao da će dvije fabrike ukupno proizvoditi 100 hiljada tona, što znači da bi naredne godine trebalo da izvezu oko 300 miliona USD.

Marković je, tokom posjete, pohvalio to što je instalirano postrojenje za tečni gas koji sada koriste pogoni u Kombinatu aluminijuma.

„Dakle, iz upotrebe su izbačeni mazut i ulje, što je veoma važno za dalji razvoj Kombinata, ali i za očuvanje životne sredine“, rekao je Marković.

Pejović je saopštio da je uvođenje tog sistema bilo važno i zbog dovođenja relevatnih kupaca sa evropskog tržišta i dodao da je Uniprom KAP jedina fabrika na Balkanu koja koristi prirodni tečni gas (LNG).

„KAP je dnevno trošio deset tona nafte. To znači, u Podgorici hiljadu automobila potroši po deset litara nafte dnevno. Koji je to zagađivač! Toga više u KAP-u nema“, poručio je Pejović.

On je kazao da je u LNG i gasne stanice do sada uloženo pet miliona eura, dok će u dalji razvoj KAP-a i sljedećih pogona koje budu razvijali biti investirano 20 miliona, kako bi se maksimalno pokrila proizvodnja.

Marković je posebno pohvalio to što kompanija, u teškim uslovima i složenoj djelatnosti, baštini princip društvene odgovornosti i podržava sve što su interesi zajednice u cjelini.

„Želim da naglasim njihovu ulogu u ambulanti koju su prepustili na upotrebu građanima Podgorice i Golubovaca, osavremenjenu i potpuno opremljenu. Imali smo prilike da vidimo i fabrički restoran koji je po standardima hotela sa četiri zvjezdice“, naveo je Marković.

On je poručio da će Vlada snažno podržavati da se investicioni planovi Uniprom KAP-a i njegova razvojna perspektiva ostvare u kratkom roku.

Sve vijesti