Krivokapić: Tehnička vlada jedino rješenje za krizu

Autor:

Povjerenje u crnogorske institucije na istorijskom je minimumu pa je tehnička vlada odgovarajući model za krizu kroz koju prolazi CG i jedina garancija za slobode izbore, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić

0
A- A A+
Ranko Krivokapić ranko krivokapić Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  On je, tokom posjete Berlinu, razgovarao sa predsjednicom Socijaldemokratsk partije Njemačke (SPD) Andreom Nales.

Iz SDP-a je saopšteno da je Krivokapić u razgovoru sa Nales ukazao na masovne građanske proteste izazvane nedavno otkrivenim aferama u kojima, kako je naveo, učestvuje sami vrh države i vladajuće partije.

”Gradjani masovno protestuju protiv zarobljenih institucija i autokratije tražeći hitne promjene stanja u kojem su korupcija, kriminal i besprizorno bogaćenje vrha vlasti dostigli vrhunac” naveo je Krivokapić.

On je rekao da države članica NATO ne može da funkcioniše kao plijen i feud jednog čovjeka i njegovog okruženja koji su, kako je naveo, ne samo politički, već i ekonomski zarobili državu, o čemu postoje jasni materijalni dokazi.

Krivokapić i Nales su, kako je saopšteno, konstatovali da je vladavina prava i funkcionisanje nezavisnih institucija preduslov za članstvo Crne Gore u EU i da je jasno da u tom smislu neće biti nikakvih popuštanja.

Krivokapić je razgovorao sa predsjednikom EU Odbora Bundestaga Ginterom Kirhbaumom i poslanikom u Bundestagu Josipom Juratovićem.

“U razgovorima je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u Crnoj Gori, protestima i zahtjevima gradjana i opozicije da se jedino kroz tehničku Vladu može rješavati kriza”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, dodaje se, upoznao sagovornike da Crna Gora u svom nedavnom iskustvu već ima primjer djelovanja prelazne Vlade iz 2016. godine, koja je formirana u saradnji sa medjunarodnim partnerima.

”Nakon afere Koverta i dokazanog nezakonitog finansiranja DPS, te brojnih pratećih afera u koje je upleten sami vrh države i DPS, povjerenje u institucije je na istorijskom minimumu pa je tehnička Vlada, adekvatno strukturirana i primjerenog trajanja, jedina garancija da može doći do slobodnih izbora. Bez toga opozicija nema namjeru da učestvuje na izborima”, naglasio je Krivokapić.

On je u razgovoru sa Matijasom Litenbergom, savjetnikom u kabinetu Angele Merkel, istakao da SDP, kao jedina autentična parlamentarna proevropska partija od 1990. godine, rješenje duboke političke krize u Crnoj Gori vidi i u partnerstvu i saradnji sa međunarodnim partnerima, a da je Njemačka jedan od ključnih.

”U toj saradnji smo izborili nezavisnost, NATO članstvo, put ka EU, pa se kroz tu saradnju moramo izboriti za još jedan veliki cilj bez presedana u našoj istoriji – puna demokratizacija i političke promjene”, rekao je Krivokapić.

Iz SDP-a su kazali da je u pojedinim razgovorima na značajnim adresama koje je Krivokapić imao u Berlinu saopšteno da je tehnička Vlada odgovarajući model za krizu kroz koju prolazi Crna Gora, posebno imajući u vidu da je sličan model već funkcionisao 2016. godine.

“Na sastancima je istaknuto da te ciljeve opozicija treba da ostvaruje kroz rad parlamenta”, navodi se u saopštenju.

Sve vijesti