Umesto avionom, putovaćemo raketom?!

Autor:

Navodono su putovanja raketom budućnost, i znatno će skratiti vreme putovanja.

Umesto avionom, putovaćemo raketom?! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Letovi kroz svemir drastično će smanjiti trajanje putovanja, pa će let raketom od Londona do Njujorka trajati samo 29 minuta, najavljuje švajcarska investiciona kompanija UBS.

Let između Londona i Sidneja, sa sipanjem goriva i sletanjima, trenutno traje 23 časa, a raketi će trebati manje od dva sata.

Tržište raketnih putovanja do 2030. godine vredeće 20 milijardi dolara, smatraju u ovoj kompaniji. Švajcarski finansijeri veruju da je svemirski turizam budućnost. 

Putovanja na udaljena mesta novim raketama kroz više slojeve atmosfere omogućiće drastično brže letove između najudaljenijih tačaka na Zemlji. Ključnu ulogu u tim putovanjima, procenjuje UBS, imaće rakete "spejs iks" i "virdžin galaktik".

Iako neki smatraju da je korišćenje svemira za putovanja na udaljena mesta naučna fantastika, u ovoj kompaniji smatraju da takav poduhvat očekuje ozbiljno tržište. 

Svemirski turizam je još u početnoj fazi, ali kako tehnologija bude postajala pouzdanija zbog konkurencije će padati troškovi, a ovaj vid turizma preuzimaće primat, navode iz UBS-a, a prenosi "Dejli mej". 

Realnost će postati i svemirski turizam na Mars i druge planete, a na svemirskim stanicama biće izgrađeni hoteli. 

Finansijski analitičari predviđaju da će svemirska industrija, koja danas košta 400 milijardi dolara, do 2030. godine vredeti 805 milijardi dolara.

Sve vijesti