Advokati odbrane traže oslobađajuću presudu

Autor:

Advokati optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora zatražili su oslobađajuće presuda za svoje branjenike.

0
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić JelisavacOni su danas u Višem sudu u Podgorici, na iznošenju završnih riječi, kazali da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Advokati odbrane tvrde da je tužilaštvo doživjelo fijasko i traže oslobađajuće presude.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak u 11 sati.

Završnu riječ daje advokat Eduarda Šišmakova, Radonja Drakulović.

"Bolje kriv na slobodi nego nevin u zatvoru. Nemojte da šaljete nevine ljude u zatvor", poručio je Drakulović.

On je kazao da je "cilj sudskog postupka je da se utvrde činjenice sa nesumnjivom sigurnošću".

"Iz dokaza koji su iznijeti pred sudom, proizilazi samo sumnja", rekao je Drakulović.

On je kazao da iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića u dijelu koji se tiče njegovog branjenika nije potvrđen ni jednim dokazom.

"Sud ne može potvrditi krivicu jedino na odnosu iskaza svjedoka saradnika. Cilj sudskog postupka je da se utvrde činjenice sa nesumnjivom sigurnošću, ali iz svih dokaza proizilazi samo sumnja", kazao je Drakulović.

Za advokata je interesantno i to što je svjedok saradnik uglavnom komunicirao preko otvorene veze a, kako dodaje, svaki građanin zna da članovi ozbiljne kriminalne komuniciraju putem šifrovanih poruka.

"Ja sam siguran da iza ovakvog amaterizma ne može stajati ni obična kriminalna organizacija, a kamoli obavještajna služba kao što je ruska ", naveo je advokat Drakulović.

Zorica Drašković, advokatica Vladimira Popova, kazala je da je u postupku dokazano da njen branjenik nije izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Navela je i da su u dokaznom postupku potvrđeni njeni navodi da optužnica ni u formalnom, ni u materijalno-pravnom smislu nije utemeljena. Drašković je zatražila oslobađajući presudu za njenog branjenika.

Advokat Dušan Jovović, advokat Bratislava Dikića kazao je da njegov branjenik nije priznao izvršenje krivičnog djela, kako je to tužilac ustvrdio u završnoj riječi.

“Nijedan navod optužnice nije dokazan, već naprotiv opovrgnut je”, kazao je advokat Jovović.

Advokat optuženog Predraga Bogićevića, Ilija Boljević saopštio je da ne postoje dokazi da je njegov branjenik izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Od suda očekuje da oslobodi Bogićevića svih optužbi.

Advokat Mladen Dubak, kazao je da postoji mali broj dokaza koji terete njegovog branjenika Nemanju Ristića. Kako navodi, riječ je o iskazu svjedoka saradnika i jednoj mjeri tajnog nadzora.

Specijalni tužilac Saša Čađenović juče je završio sa iznošenjem završne riječi. On je kazao da ne vidi nikakvu olakšavajuću okolnost za Šišmakova i Popova i da za njih predlaže sudu maksimalnu moguću kaznu. Maksimalnu kaznu predlaže i za Bogićevića i Nemanju Ristića. Za Dikića je kazao da je djelovao korektno, "išao ka razrješenju slučaja i praktično priznao svoje djelovanje, te da je vrijeme provedeno u zatvoru praktično odslužilo svoje".

Tužilac je istakao da za Branku Milić nema olakšavajućih okolnosti uzevši u obzir njeno djelovanje pred sudom kao i to da je svojevoljno u jednom dijelu suđenja odlučila da pobjegne. Čađenović za nju predlaže strožiju kaznu.

Kada je u pitanju liedr DNP-a Milan Knežević, Čađenović je kazao da je "njegovo učešće bilo ideološke prirode i nije stekao nikakvu materijalnu korist, pa je predložio sudu da mu izrekne blažu kaznu, dok za njegove kolege Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića kaže da nema olakšavajućih okolnosti i predlaže da njihova kazna bude veća".

Tagovi:
Sve vijesti