Đukanović: Zajedničko za proteste je...

Autor:

Zajednički imenitelj za proteste u regionu jeste to što im je cilj "protivustavna i protivzakonita" promjena vlasti. "Nervozni su", kaže Đukanović o protivnicima.

3
A- A A+
Milo Đukanović Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji imaju neku zajedničku nit, a ta nit je očigledna nervoza i želja da dođe do promjene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom, kaže Đukanović u intervjuu za "Dojče vele".

Upitan šta misli o optužbama koje dolaze iz Srbije u vezi s tamošnjim protestima, odnosno da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici u više navrata pominjali takozvani "makedonski scenario", optužuje susjednu Sjevernu Makedoniju da na neki način podržava opoziciju i da se miješa u zbivanja, Đukanović kaže da mu je teško da o tome sudi.

"Ne izbjegavam tu temu, ali nisam detaljno upoznat sa tim da li u organizaciji protesta u Beogradu ima i drugih interesa... Svi ti protesti u regionu - i u Srbiji, i u Albaniji, i u Crnoj Gori - imaju neku zajedničku nit. Ta zajednička nit je očigledna nervoza i želja da dođe do promjene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom. Ustav i zakon su predvidjeli da se vlast bira na izborima i bude izraz slobodne volje građana", naveo je Đukanović.

Zbog toga, kaže, smatra da zahtjevi za promjenu vlasti van institucija i onog što je predviđeno pravnim sistemom, izbornim sistemom, da to nisu dobri predlozi, da su to neodgovorni predlozi, da su to predlozi koji zapravo ruše institucije.

"A kada rušite institucije, rušite i samu državu. A države i institucije su na Balkanu krhka tvorevina. Na njima radimo, da kažem, tek poslednjih par decenija", rekao je Đukanović.

Primijetio je, navodi, da se insistira na tim protestima i na takvoj promeni vlasti čak i kada je potpuno jasno da će se time osujetiti neki od suštinskih nacionalnih interesa tih država.

Govoreći o skorom izricanju presude grupi ruskih i srpskih državljana i šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, optuženih da su na dan parlamentarnih izbora 2016. planirali upad u skupštinu, hapšenje i likvidacije tadašnjeg premijera, Đukanović kaže da je apsolutno uvjeren da je postojao vrlo jasan scenario.

Taj scenario su, tvrdi, kreirale ruske obavještajne službe.

A on je, tvrdi, podrazumijevao da se sa jedne platforme koja je bila formirana u Beogradu, i koja je podrazumevala uključivanje jednog kruga nacionalistički orijentisanih ljudi iz Srbije, spremnih da pomognu opozicione političke partije i njihove lidere u Crnoj Gori, da izazovu nered i da se osvoji parlament, da se proglasi pobjeda i da se na taj način, nezavisno od prebrojavanja glasova na dan izbora 16. oktobra 2016., preuzme vlast.

"I da se tako obezbijedi da Crna Gora neće ići putem integracije u NATO. Dakle, u to sam apsolutno ubijeđen", rekao je Đukanović u intervjuu za Dojče vele nakon dvodnevne posjete Berlinu.

Sve vijesti