Zbog pada prodaje, rezovi u Audiju

Autor:

Poznati proizvođač luksuznih automobila za sada nema u planu da otpušta radnike

0
A- A A+
audi e-tron Foto: promo/Audi AG

Audi je objavio da ukida stalnu noćnu smjenu u fabrici u Ingolštatu, gdje se nalazi i sjedište ovog proizvođača luksuznih automobila. Ova novost je posljedica pada prodaje, koje je uslijedilo nakon skandala s falsifikovanjem podataka o emisiji štetnih gasova iz vozila sa dizel motorima, zbog čega je i Audijev bivši direktor uhapšen.

Pored ovoga, nagli pad prodaje od čak 12 odsto prethodne godine u odnosu na 2017, zabilježen je i zbog uvođenja strožih testova emisija štetnih gasova, odnosno WLTP-a.

"Smanjena proizvodnja u fabrici u Ingolštatu se može postići bez stalne noćne smjene i da se tako obezbijedi puno ekonomičniji rad u smjenama", saopštili su iz Audija, prenosi portal Seebiz.eu

Trenutno se noću sastavljaju modeli A4 i A5.

"Radnici iz stalne noćne smjene su hitno potrebni za postojeće izazove u projektima vezanim za nova vozila, kao što su novi modeli Audi A3 limuzine i Audi A3 Sportbacka", kaže se u saopštenju.

Ukidanje noćne smjene će obuhvatiti oko 450 radnika na montažnoj traci i dio njih na drugim područjima proizvodnje, ali iz kompanije su jasno naglasili da neće biti otpuštanja.

Operativna dobit Audija je pala čak 24 odsto, na 3,53 milijarde eura.

Prošle nedjelje Folksvagen grupa, čiji je Audi dio, najavila je značajna otpuštanja, kao i preusmjeravanje fokusa na hibridna i električna vozila. Uz to, u maju će biti poznato i gdje će graditi novi pogon u istočnoj Evropi.

Sve vijesti