Uradite nešto dobro za sebe danas

Autor:

Zakažite pregled dojki: "Rana dijagnoza je dobra prognoza."

Uradite nešto dobro za sebe danas Foto: Guliver/Getty images, monkeybusinessimages

Rak dojke je najčešći oblik maligniteta kod žena, statistika kaže da se svakog dana u Srbiji dijagnostikuje 13 novih slučajeva, a četiri žene svakoga dana u našoj zemlji umru od ove bolesti.

To bi trebalo da bude dovoljno da vas natera da odvojite malo vremena za sebe i zakažete pregled kod lekara.

Ali, u Srbiji svest o važnosti prevencije još nije dovoljno razvijena, što je i osnovni uzrok visoke smrtnosti od ove bolesti, pošto se u velikom broju slučajeva rak dojke otkriva u poodmakloj fazi.

"Stope obolevanja od raka dojke u Srbiji blizu su prosečnim evropskim stopama, ali je stopa umiranja od raka dojke vrlo visoka, druga u Evropi, odmah posle Severne Makedonije. Osnovni razlog ovakve situacije je da se rak dojke i dalje otkriva u odmakloj fazi. U većini razvijenih zemalja, stope smrtnosti su značajno smanjene zahvaljujući ranom otkrivanju i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja", rekla je dr Stanislava Otašević, presednica udruženja Evropa Dona Srbija na tribini "Prevencija kao prioritet" koja je danas održana u Beogradu.

Pročitajte: Kada su mi rekli da imam rak…

Dosadašnje statistike kažu da je rak dojke otkriven u fazi kada je veličine do deset milimetara praktično izlečiv, odnosno desetogodišnje preživljavanje je 95 odsto, rekla je prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović i istakla da je "zlatni standard" dijagnostike oboljenja dojke mamografija, pregled koji jedini može da vidi "prapočetak" karcinoma.

Ova vrsta pregleda se obavlja rutinski, prvi put sa 40 godina života, i predstavlja ličnu kartu tkiva dojke, a filmove je neophodno pažljivo čuvati zbog budućeg poređenja.

Zračenje tokom mamografije, o kojem se mnogo priča, je minimalno, ekvivalentno zračenju kojem ste izloženo tokom jednog prekookeanskog leta avionom.

Ne biste odbili put u Njujork zbog zračenja, zar ne?

"Ultrazvučna dijagnostika veoma zastupljena danas jer je neinvazivna i bezbolna, ali ima svoje limite jer je subjektivna metoda, zavisi od znanja i iskustva lekara koji obavlja pregled", kaže dr Bogdanović Stojanović.

Šta još možete da uradite za svoje zdravlje?

Informišite se. Zdrav stil života smanjuje rizik od raka dojke.

Budite fizički aktivni

Istraživanja ukazuju da fizička aktivnost umerenog intenziteta u trajanju od 30 do 60 minuta dnevno smanjuje rizik od raka dojke. Procenjuje se da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću.

LENJOST JE NAJOPASNIJA BOLEST

Nemojte da vas mrzi da idete na preventivne preglede. "Neće to mene" je izgovor glupih.

Održavajte telesnu težinu u zdravim granicama

Prekomerna telesna težina zajedno sa fizičkom neaktivnošću doprinosi u 25 do 33 odsto slučajeva oboljevanju od raka dojki. Indeks telesne mase preko 25 i naročito pereko 30 značajno utiču na povećanje rizika od ove bolesti, naročito u menopauzi.

Potrudite se zato da vaša kilaža bude u zdravim granicama.

Hranite se zdravo

Trudite se da vaša ishrana bude izbalansirana, da unosite dovoljno svežeg voća i povrća svakog dana. Ograničite unos mesnih prerađevina, šećera i alkoholnih pića.

Idite na redovne preglede

Mamografija je široko prihvaćena kao najbolji metod za rano otkrivanje raka dojki u fazama u kojima ga još nije moguće otkriti dodirom. Kad dobijete poziv za skrining preglede, odazovite se. Oni nisu organizovani bez razloga. Nemojte se voditi devizom "neće to mene". Nemojte se pravdati time što nemate vremena.

Odlazak na preventivni pregled, jednom godišnje, dugujete i sebi i onima koji vas vole.

I ne zaboravite: Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme.

Ne budite lenji: Kad ste poslednji put proverili grudi?

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

Srbija: 32 autobusa PUNA žena. Mrtvih

Sve vijesti