Intenzivna saradnja policije i EUROPOL-a

Autor:

Saradnja crnogorske policije i EUROPOL-a sve je intenzivnija, što potvrđuju i zajedničke akcije na suzbijanju visokotehnološkog kriminala, trgovine drogom i oružjem, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Intenzivna saradnja policije i EUROPOL-a Foto: Uprava policije

Nuhodžić se sastao sa izvršnom direktoricom EUROPOL-a Katrin De Bol, koja boravi u Crnoj Gori povodom učešća na međunarodnoj konferenciji „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“, koja se održava u Budvi.

Na sastanku je konstatovano da je dosadašnja saradnja na izuzetno visokom nivou i da je crnogorska policija pružila vidljiv doprinos u aktivnostima EUROPOL-a.

“Zajednička je ocjena da Crna Gora ulaže značajne napore u borbi protiv terorizma, nezakonitih migracija, međunarodnog organizovanog kriminala poput krijumčarenja ljudi, droge i oružja”, kaže se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

De Bol je rekla da je crnogorska policija njihov pouzdan partner i da će EUROPOL nastaviti da snažnu podržava Crnu Goru.

“Dijelimo iste bezbjednosne izazove i zato je važno da radimo zajedno i razmjenjujemo obavještajne podatke“, kazala je ona.

De Bol je navela da je zadovoljna ostvarenim rezultatima i pohvalila posvećenost crnogorske policije ispunjavanju obaveza koje su definisane Operativnim sporazumom o saradnji.

„Iako smo dosta toga uradili, puno obaveza je pred nama. Na tom putu, Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana imaju značajnu ulogu“, dodala je ona.

Nuhodžić je u razgovoru sa De Bol naglasio da je jedan od prioriteta u radu MUP-a i Uprave policije borba protiv svih oblika kriminala, terorizma i drugih bezbjednosnih izazova koji ne poznaju granice.

„U procesu pristupanja Evropskoj uniji, pored jačanja institucionalnih kapaciteta, važno je da u kontinuitetu unaprjeđujemo međunarodnu policijsku saradnju. Samo ako smo ujedinjeni i djelujemo zajedno, možemo se uspješno suprotstaviti globalnim prijetnjama“, zaključio je Nuhodžić.

Sve vijesti