Ovo znači da ste vi krivi za probleme u vezi

Autor:

Ako se prepoznate u ovom tekstu, a stalo vam je do partnera, mijenjajte se, pod hitno.

Ovo znači da ste vi krivi za probleme u vezi Foto: Guliver/Getty images, Wavebreakmedia Ltd

U svakoj vezi postoje trenuci kad će jedan od partnera biti sebičan, uslovno rečeno. Ali, kad takvo nezrelo i bezobzirno ponašanje postane vaš primarni model funkcionisanja, možete da očekujete da veza neće potrajati. Prije ili kasnije, partneru će se smučiti vaše ponašanje i ostaćete sami. Pa ako se prepoznate, a stalo vam je do osobe sa kojom ste u vezi, mijenjajte se što pre.

Evo znakova da ste sebični toliko da to prevazilazi sve granice:

Očekujete da partner sluša dok pričate o nečemu što vam se desilo, ili o nečemu što vi smatrate važnim, ali čim on zausti da kaže šta se njemu dogodilo tog dana, vi već uveliko skrolujete po telefonu.

Jedna od najvažnijih stvari u svakoj vezi je osjećaj da imate nekoga ko će biti tu da vas sasluša, da bude na vašoj strani kad vam je podrška potrebna. Ako vi jasno stavljate do znanja osobi sa kojom ste u vezi da vam dosađuje pričom o svojim osjećanjima, ili onome što joj se desilo u toku dana, i naročito ako to uvijek ili skoro uvijek radite… Zapitajte se zašto bi ta osoba željela da bude sa vama. Ili, još bolje, zapitajte se da li biste vi željeli da budete u vezi sa nekim ko se tako ponaša prema vama.

Čim vam se nešto ne dopada, zaćutite i odbijate svaki razgovor na tu temu.

Ako odbijate svaki vid komunikacije čim vam nešto nije po volji, ili kada ste ljuti ili povrijeđeni, to je krajnje nezrelo. Odrasli ljudi sjednu, razgovaraju i nađu način da riješe problem, ako im je stalo do veze u kojoj su. A ako partnera kažnjavate ćutanjem, sebični ste i izazivate potpuno nepotreban stres i neprijatnost kod osobe koju (navodno) volite.

Uvijek smatrate da je vaša perspektiva jedina moguća, bez obzira na to o čemu se radi.

Ovo je crvena lampica koja ukazuje na sebičluk neopisivih razmjera. SVAKA situacija u životu, uvijek, može da se sagleda iz najmanje dvije perspektive. Ako odbijate da uzmete u razmatranje osjećanja osobe sa kojom ste u vezi po bilo kom pitanju, vi ste daleko od posvećenog partnera.

Ljutite se ako partner isplanira bilo šta što ne uključuje i vas.

Nema nikakvog razloga da podrazumijevate da ćete uvijek i sve morati da radite zajedno, niti da smatrate da je osoba sa kojom ste u vezi dužna da vam posveti svaki svoj slobodan trenutak. Nije. A i ako jeste, odmah da vam kažemo da to nije ni dobro ni zdravo za vašu vezu.

Ako osobi koju (navodno) volite nabijate grižu savjesti jer je poželjela da se vidi sa prijateljima bez vas… Sebični ste i tačka. To nije ljubav, to je samoživost. I nemojte to da radite.

Ravnodušni ste prema potrebama vašeg partnera.

Onog trenutka kad vas ne zanima šta želi osoba sa kojom ste u vezi, kad vam nije važno šta bi je učinilo srećnom, prešli ste sve granice. Niko od nas nije dužan da dubi na trepavicama da bi ispunio svaku želju osobe koju voli. Ali, ako vama uopšte nije važno šta bi obradovalo osobu koju volite, ako niste spremni nimalo da se potrudite… Poštenije je da razmislite da li ste vi uopšte i dalje zainteresovani za tu osobu.

Ako jeste, mijenjajte se. I prestanite da se ponašate kao sebično, razmaženo derište. Ako niste, razgovarajte i pošteno recite kako stvari stoje. Sve drugo nije fer, ni prema partneru, a ni prema vama samima, u krajnjoj liniji.

Sve vijesti