Uzor tinejdžerkama u CG ipak porodica, a ne starlete!

Autor:

Istraživanje koje je sproveo portal Standard u saradnji sa Ministarstvom prosvjete o pravima, zastupljenosti i položaju žena iz ugla tinejdžerki pokazuje da u Crnoj Gori nijesu poremećena baš sva mjerila vrijednosti.

Uzor tinejdžerkama u CG ipak porodica, a ne starlete! Foto: Portal Standard

Životni uzor za više od 61 odsto adolescentkinja u Crnoj Gori je neko od članova porodice, njih 15 odsto se ugleda na glumice, slikarke, pjevačice, pa su tek trećem mjestu, sa osam odsto, sportisti, popularne osobe, poput starleta, blogerki rijaliti zvijezda, pokazalo je istraživanje koje je sproveo portal Standard. Anketa je rađena na uzorku od 322 adolescenkinje u završnim razredima osnovne i srednje škole na sjeveru, srednjem dijelu i jugu Crne Gore.

Ispitanice se, prema tom istraživanju, o aktivnostima svojih uzora informišu najčešće direktnom komunikacijom, zatim putem društvenih mreža i informativnih portala. Na pitanje šta je presudno da bi neko bio njihov uzor 36 odsto je reklo moralne vrijednosti, a 25 odsto adolescentkinja je odgovorilo da je to inteligencija, 15 odsto ispitanica odgovorilo je talenat dok su u malom procentu presudne vrijednosti popularnost, karijera i ljepota.

istraživanje Foto: Portal Standard

Prema mišljenju adolescentkinja mediji imaju značajnu ulogu u promovisanju uzora mladima, a najčešči uzori koje promovišu (91%) su estradne ličnosti (starlete, blogerke, influenserke, rijaliti učesnice itd. ).

"Analizirajući rezultate istraživanja može se zaključiti da je uzor adolescentkinjama najčešće član porodice iz čega dalje implicira da su moralne vrijednosti i inteligencija upravo ono što ih čini uzorima za većinu ispitanica, dok mediji, po njihovom mišljenju, najviše i značajno propagiraju estradne ličnosti", kaže psihološkinja Irena Boričić za Standard.

Drugi dio ankete ispituje stavove adolescentkinja prema položaju žena.

Većina adolesecentkinja smatra da žene nisu dovoljno zastupljene na političkoj sceni, 36 odsto njih smatra da žene trebaju manje brinuti o karijeri, a više se posvetiti ulozi majke i supruge, dok 45 odsto ispitanika nije saglasan sa tom tvrdnjom. Većina ispitanica smatra da kućni poslovi treba da budu ravnopravno podijeljeni između supružnika, da su žene jednako sposobne da budu na rukovodećim položajima kao i muškarci, te da je prihvatljivo da žena ima veća primanja od muškarca, kao i da uspješnost braka ne zavisi od podređivanja potreba muškarcu.

istraživanje Foto: Portal Standard

Na tvrdnju "Većina profesija treba da budu podijeljenje na muške i ženske", 50,31 odsto ispitanica se nije složilo, dok stepen slaganja iznosi 30,12 odsto, a stepen neodlučnosti sa tvrdnjom 19,57 odsto. Nešto visočiji stepen neodlučnosti od 29,50 odsto zapažamo i kod tvrdnje da su žene manje zastupljene u medijima nego muškarci dok stepen neslaganja sa pomenutom tvrdnjom iznosi 58 odsto. Tvrdnje poput "Prihvatljivo je vidjeti pijanog muškarca ali ne i vidjeti pijanu ženu" izražava stepen neslaganja kod 55,59 odsto ispitanica, 32,30 odsto su saglasne sa navedenim, dok je 12,11 odsto adolescentkinja neodlučno. "Sasvim je normalno da žena sjedi sama u kafiću, ide sama u bioskop/pozorište" 61,80 odsto ispitanica je saglasno dok je 21,74 odsto izrazilo neslaganje, a 16,46 odsto ispitanica je neodlučno.

"Gore navedeni rezultati ankete o položaju žene u društvu dovode nas do zaključaka da adolescentkinje imaju veoma pozitivne stavove prema položaju žene u društvu, ženama u menadžmentu, karijeri žene, zastupljenosti žena u medjima, individualnim pravima i slobodama žena, time se odaljavajući od tradicionalno ukorijenjenih stavova", zaključuje psihološkinja Irena Boričić.

O ISTRAŽIVANJU

Osnovno polazište ovog istraživanja portala Standard tiče se stavova prema uzorima žena i položaju žene u našoj državi kojim su obuhvaćene tri regije Crne Gore, šest opština. Uzorak ima zadovoljavajuću reprezentativnost, homogen je i ujednačen prema kategorijama. Populaciju sprovedenog istraživanja čine 322 adolescenkinje u završnim razredima osnovne i srednje škole, tačnije adolescentkinje koje su na prelasku faze rane na srednju fazu adolescencije i srednje na kasnu fazu adolesencije. Adolescencija je tranzitni period između djetinjstva i zrelosti u kojem se mlade osobe nalaze na pragu značajnih promjena koje će ih polako uvesti u svijet odraslih. Fazu rane adolescencije karakteriše bučno ponašanje i prkosno suprotstavljanje pa se naziva još i faza opozicije, dok je doba srednje adolescencije obilježeno težnjom za nezavisnošću na svim poljima. "Upravo taj period velikih promjena u životu individue, označen i promjenama u odnosu prema roditeljima, vršnjacima, moralnim, ideološkim vrijednostima, a najviše u promjenama u odnosu na samog sebe, naveo nas je da sprovedemo opisano istraživanje", kazali su iz Standarda.

Sve vijesti