Inspirativan ambijent za strane investitore

Autor:

Dobro pripremljeni investicioni projekti u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane, uz planirane strukturne reforme, vode ka stvaranju inspirativnog ambijenta za strane investitore, ocijenio je Milo Đukanović

Inspirativan ambijent za strane investitore Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je danas, u okviru posjete Njemačkoj, razgovarao sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede (OAOEV), koje je upoznao sa političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove Službe za informisanje, posebno ukazao na dinamični razvoj Crne Gore, stabilan ekonomski rast i visok procenat učešća stranih investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP) iz više od 100 zemalja svijeta, od kojih su dvije trećine iz članica Evropske unije (EU).

„Naš cilj je dalji stabilni ekonomski rast, viši kvalitet života građana i zato smo posvećeni reformama i vladavini prava, znajući da je to osnovna tačka dobre reputacije jedne zemlje za ulaganje“, kazao je Đukanović.

On se složio sa prioritetima njemačkih privrednika, ističući da zemlja ne mora biti ni velika, ni bogata, ali mora ulagati u znanje i vještine, kao garant razvoja.

„U tom smislu želimo što više kredibilnih partnera koji će u Crnu Goru donijeti prije svega znanje, iskustvo i standarde“, dodao je Đukanović.

Milo Đukanović, OAOEV Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore


Predstavnici njemačke privrede su se posebno interesovali za mogućnost ulaganja u energetiku, naročito u oblast proizvodnje zelene energije, u industrijskom i sektoru digitalizacije, kao i mogućnostima saradnje usavršavanja mladih kadrova kroz moguću saradnju sa crnogorskim Univerzitetom.

Predsjednik Upravnog odbora OAOEV-a, Mihael Harms, rekao da su ekonomska i privredna saradnja najbolji put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa dvije države.

„Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom koja ima sve potencijale - more, planine, veliku istoriju, arhitekturu i divne ljude“, kazao je Harms.

On je izdvojio prioritete u budućoj saradnji, prije svega, obrazovanje mladih i stvaranje stručnog kadra, jačanje regionalne saradnje i digitalni razvoj.

Delegacija Istočnog odbora njemačke privrede posjetiće Crnu Goru naredne sedmice.

Sve vijesti