I ovo utiče na kvalitet sna

Autor:

U dva koraka proverite da li je jastuk na kojem spavate "odslužio svoje".

I ovo utiče na kvalitet sna Foto: Guliver/Getty images, demaerre

Ako se svake noći prevrćete po krevetu, budite se svaki čas, a ujutru se osećate kao da su vas tukli, možda je vreme da promenite jastuk.

Evo kako da proverite da li je vaš jastuk krivac za to što loše spavate:

"Test čvrstine": prebacite jastuk preko ispružene ruke. Ako se "obesi", moraćete da se oprostite.

"Test pritiska": jastuk stavite na ravnu podlogu, pritisnite dlanom sredinu. Kvalitetan jastuk vratiće se u pređašnji oblik čim sklonite ruku. Ako ostane "rupa", odslužio je svoje.

Generalno, jastuci svojstva zadržavaju oko tri godine, a nakon toga je vreme da kupite novi. Evo kako da odaberete jastuk koji će vam najviše odgovarati, u zavisnosti od toga u kojem položaju spavate.

Ako spavate na leđima, najbolji izbor je mekši jastuk koji vam neće glavu dizati u neprirodan položaj tokom noći. Ukoliko spavate na tvrđem jastuku, a spavate na leđima, izvesno je da ćete osećati napetost u ramenima i vratu, a možda se javi i glavobolja.

Ako spavate na strani, potreban vam je čvršći, viši jastuk, tako da kičma i vrat budu u pravilnom položaju. Da biste izbegli bolove u lumbalnom delu kičme koji se često javljaju kod ljudi koji spavaju na strani, možete manje jastuče staviti između kolena.

Ako spavate na stomaku, treba vam vrlo mekan jastuk, ne previše debeo. Bolove u donjem delu leđa ćete izbeći ako tanje jastuče stavite ispod donjeg stomaka.

Ako nemirno spavate, najbolje bi bilo da odaberete jastuk srednje čvrstine, tako da može da vam pruži dovoljno podrške kad ste okrenuti na stranu, a da ne izazove bolove u vratu i ramenima kad se okrenete na leđa.

A kad nađete jastuk koji vam savršeno odgovara, redovno ga protresajte svakog jutra i osunčajte ga kad god možete. Tako će duže biti u dobrom stanju.

Šta se sve krije u jastuku

Tagovi:
Sve vijesti