Pravo vreme za dnevnu dozu vitamina C

Autor:

Vitamin C važan je za čvrstinu kostiju i snažne zube, a ključan je i za apsorpciju gvožđa, između ostalog. Ako uzimate suplemente, evo kada je pravi trenutak za vitamin C.

Pravo vreme za dnevnu dozu vitamina C Foto: Guliver/Getty Images/HandmadePictures

Vitamin C je moćan antioksidans, koji može da ubrza oporavak od prehlade, ili zarastanje rana, od sitnih povreda, do onih posle operacije.

Ali, da biste "izvukli" najviše koristi iz suplemenata, vitamin C trebalo bi da uzimate u pravo vreme u toku dana.

Dobri izvori vitamina C

Citrusno voće, paradajz, peršun, ren, zelena paprika, zeleno lisnato povrće, kopriva, spanać, šipak, crvena paprika, dinja, jagode, crne i crvene ribizle, višnje, kupine, kupus, krompir, kelj, prokelj...

Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je rastvoriv u vodi. To znači da se lako apsorbuje u tkiva.

Za razliku od vitamina rastvorivih u mastima, oni rastvorivi u vodi ne skladište se u organizmu, pa ih je neophodno redovno unositi, a to važi i za vitamin C.

Imate dve opcije: da se pobrinete da jedete dovoljno namirnica koje su dobri izvori ovog vitamina, ili da uzimate suplemente.

Višak vitamina C, baš kao i ostalih vitamina rastvorivih u vodi, izbacuje se preko mokraće.

Preporučena dnevna doza za muškarce je 90 miligrama vitamina C, dok je za žene to 75 miligrama, a ako pušite, dodajte još 35 miligrama. 

Ako niste sigurni da li vam nedostaje vitamina C - pročitajte:

Kako da znate da li vam fali vitamina C

Koje je najbolje doba dana za uzimanje suplemenata vitamina C?

To je prilično jednostavno, kaže za Reader's Digest dr Robert Zembroski.

"Važno je da ga uzimate otprilike u isto vreme svakog dana, ali uvek nakon obroka. Vitamin C je vrlo kiseo, tako da može da izazove mučninu ako ga uzimate na prazan stomak", objašnjava dr Zembroski.

Nije loše ni da preporučenu dnevnu dozu uzimate iz dva dela. Tako će organizam bolje iskoristiti ovaj vitamin, a smanjujete i verovatnoću da vam bude muka ili da se javi gorušica.

Osim toga, nivo ovog vitamina u krvi će na taj način biti uravnotežen u toku dana.

Da li je i vama muka od vitamina?

Sve vijesti