Poljak želi da preuzme brigu o antidoping agenciji

Autor:

"Siguran sam da ne bih bio na ovom mjestu da nisam promijenio neke stvari u Poljskoj i da ih nisam dobro obavio", rekao je 34-godišnji Banjka.

Poljak želi da preuzme brigu o antidoping agenciji Foto: Ian Waldie/Getty Images/Guliver

Ministar sporta Poljske Vitold Banjka rekao je danas da zahvaljujući borbi protiv dopinga u svojoj zemlji ima dovoljno potrebnog iskustva da postane novi predsjednik Svjetske antidoping agencije (WADA).

Banjka je naveo da je za tri godine koliko je ministar, promijenio zakon o osnivanju nezavisne komisije koja odlučuje o kaznama za doping, pojačao antidoping propise na globalne standarde i osnovao Poljsku antidoping agenciju (POLADA), sa jakim istražnim telom.

"JA IMAM POTREBNA RJEŠENJA"

Bivši sprinter u štafeti 4x400 metara je u januaru izabran da predstavlja Evropu na izboru za predsjednika WADA.

On je uvećao potrošnju na testiranja i poboljšanje poljske antidoping laboratorije, čineći je nezavisnom. Prema novom zakonu, svako ko obezbijedi zabranjene supstance sportistima može da dobije kaznu i do tri godine zatvora, a oni koji se svjesno dopinguju mogu imati i finansijske posledice.

"Siguran sam da ne bih bio na ovom mjestu da nisam promijenio neke stvari u Poljskoj i da ih nisam dobro obavio", rekao je 34-godišnji Banjka.

Drugi kandidat Markos Dijas iz Dominikanske Republike rekao je da bi naredni predsjednik WADA trebalo da bude iz njegovog regiona, u kome su potrebna poboljšanja u testiranjima i borbi protiv dopinga.

"Ja imam potrebna rješenja i razumijem probleme tog regiona", rekao je Banjka.

On je rekao da će, ako bude izabran, osnovati Antidoping fond solidarnosti, kome bi ; sponzori doprinijeli razvoju šire mreže laboratorija osposobljenih da testiraju uzorke. Takvih laboratorija ima 30 u svijetu, a samo jedna u Africi, zbog čega je sakupljanje uzoraka skupo i dugotrajno.

IZBORI U POLJSKOJ

Zbog velikog doping skandala u Rusiji antidoping agencija te zemlje bila je suspendovana na tri godine, a Banjka je rekao da to pitanje još nije završeno i da podaci koje je WADA dobila iz Rusije moraju detaljno da se analiziraju.

Izbori za predsjednika WADA održaće se u novembru u Katovicama. Sadašnjem predsjedniku Krejgu Ridiju ističe šestogodišnji mandat.

Takođe, za predsjednika WADA kandidovala se i potpredsjednica te organizacije Linda Heleland, ali bez formalne nominacije.

Tagovi:
Sve vijesti