Strugar: Nasilje da nije privatna, već javna stvar

Autor:

U Crnoj Gori su u posljednja četiri mjeseca izvršena 82 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, navodi se u Izvještaju Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici.

0
A- A A+
nasilje, nasilje u porodici, najnovija, seksualno nasilje, seksalno zlostavljanje, zlostavljanje Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

  Porodična psihoterapeutkinja Jovana Strugar upozorava za Vikend novine da je, pošto mnoge žrtve često odluče da ne prijave nasilničko ponašanje, ta brojka vrlo vjerovatno mnogo veća.

Potrebno je, smatra ona, da kao društvo zajednički mijenja svijest i odnos prema nasilničkom ponašanju.

"Tako ćemo olakšati žrtvama koje pate da istupe iz privatne sfere i prijavljuju nasilje, jer nasilje nije i nikada ne treba da bude privatna, već javna stvar. Kao društvo često normalizujemo nasilje, pravimo se da ga ne vidimo i biramo uloge pasivnih posmatrača time samo dodatno produbljujemo problem", pojašnjava Strugar.

Ona navodi da se svijest o nasilju gradi u zajedničkoj akciji svih počevši od porodice, školskog sistema, preko organizacija koje se bave ove problematikom, institucija sistema koje treba da reaguju pravovremeno i u skadu sa zakonima.

“Time gradimo društvo u kojem važi pravilo da nasilje nije opcija”, kazala je Strugar.

Sve vijesti