Najavili nova ulaganja u Mornaricu

Autor:

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je nova ulaganja u Mornaricu Vojske Crne Gore kroz donacije Sjedinjenih Američkih Država, ali i nabavke iz sektora odbrane.

0
A- A A+
mornarica, Predrag Bošković Foto: Ministarstvo odbrane

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su Bošković i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić posjetili danas Mornaricu.

Povod za posjetu, kako se navodi, bila je prezentacija kapaciteta novog patrolnog broda 105, koji je dobijen konverzijom nekadašnje topovnjače 405.

“Pospješili smo kapacitete Mornarice, ali i cijele VCG. Danas smo imali priliku da se uvjerimo u mogućnosti i broda i njegove posade”, istakao je Bošković.

On je i istakao da će brod učestvovati na velikoj vojnoj vježbi Adrion Arex, kojoj će u junu domaćin biti Crna Gora.

Bošković je rekao da je ovo prvi brod koji je rekostruisan za potrebe Mornarice, a time i VCG, a da će uskoro početi slična rekonstrukcija i konverzija topovnjače 406.

Kako je naveo, zadovoljan je radovima koji će u potpunosti biti završeni krajem aprila, da bi se praktično novi brod do Dana nezavisnosti upisao u plovnu listu crnogorske Mornarice.

“Patrolni brod isplovio je jutros iz Luke Bar, napravio krug do voda nadomak Valdanosa, da bi potom otplovio na mjesto sa kojeg je obavljeno gađanje iz topova, ručno i preko radara, na mete koje su bile postavljene na oko šest milja od obale”, kaže se u saopštenju.

mornarica, Predrag Bošković Foto: Ministarstvo odbrane


Kapetan regate Jusuf Januz informisao je goste iz Ministarstva i iz Generalštaba VCG o performansama novog patrolnog broda, kao i o promjenama koje je od 2013. Godine do danas pretrpjela nekadašnja topovnjača.

Kako je saopšteno, brod je dug 45 metara (m), visine 12 m, a širine osam.

“Posebna pažnja tokom procesa rekonstrukcije posvećena je sigurnosti, tako da su nabavljeni novi čamac, dizalice, navigaciona oprema, dok su kompletno promijenjeni motori", dodaje se u saopštenju.

Rekonstrukcija je, kako je saopšteno, koštala oko 1,1 miliona EUR, dok bi novi takav brod koštao oko 45 miliona USD.

Sve vijesti