Marković: Vlada obezbijedila milion eura više za Plav

Autor:

Vlada Crne Gore obezbijedila je milion eura više iz državnog budžeta za opštinu Plav za 2019. godinu, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa lokalnim rukovodstvom.

Marković: Vlada obezbijedila milion eura više za Plav Foto: Vlada Crne Gore

“Došao sam u Plav da bismo mijenjali stvari na bolje i da bi Plavljani osjetili benefite Vladine politike regionalnog razvoja”, kazao je predsjednik Marković.

Premijer je ukazao na važnost stabilizacije lokalnih javnih finansija, ali i ukazao na izdašnu podršku Vlade kako kroz direktnu budžetsku podršku tako i kroz investicije iz Kapitalnog budžeta, koji je najveći od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Premijer je saopštio da sjever može očekivati značajne benefite i od programa ekonomskog državljanstva od kojeg će sredstva biti korišćena za izgradnju infrastrukture u opštinama na sjeveru.

Na sastanku je saopšteno da su u toku brojni infrastrukturni projekti vrijedni preko 1,5 miliona eura, a posebno su važni milion eura vrijednih projekti dječijeg igrališta i sportskih terena kao i rekonstrukcija škole u Vojnom selu.

Istaknut je značaj raznih projekata društvene i komunalne infrastrukture, kao i značaj puteva Plav-Dečani, Pav-Bogićevica.

"Dakle, ovdje ćemo raditi na kapitalnim infrastrukturnim projektima, kao i na projektima komunalne i društvene infrastrukture. Radiće se i na ulicama i centru Plava, radiće se na izgradnji sportskog terena za mlađe kategorije, pokrenućemo izgradnju doma starih, stambene zgrade za zaposlene u prosvjeti. Istovremeno smo danas definisali dogovor i pristup kako i na koji način da počnemo rekonstrukciju i gradnju novog puta od Plava prema Bogićevici, koji će Plav otvoriti prema Kosovu, odnosno prema dvomilionskom tržištu o čemu je na sastanku govorio i predsjednik opštine", naveo je Marković i dodao:

"U ovoj godini ćemo imati projekat, a sljedeće godine ćemo početi radove na tom kapitalnom infrastrukturnom projektu. Istovremeno, nastavljamo odmah, čim se stvore vremenski uslovi rekonstrukciju puta Plav – Vojno selo – Gusinje. To će biti moderna saobraćajnica i vjerujem nova vrijednost za čitav kraj, a posebno za sve one koji žive na tom prostoru".

Duško Marković, Mirsad Barjaktarević, Plav Foto: Vlada Crne Gore

Takođe, istaknut je i značaj putnog pravca od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke koji će približiti Plav centralnom i južnom dijelu države, a koji je vrijedan 11 miliona eura.

"Istovremeno sam ih upoznao da brzo krećemo sa rekonstrukcijom puta Podgorica – Dinoša – Zatrijebačka. To je put od 11 miliona eura vrijednosti koji će takođe skratiti put od Plava do Podgorice za oko 120 km", rekao je premijer.

Zajednički je konstatovan značaj revitalizacije i zaštite Plavskog jezera bez kojeg se Plav ne može razvijati i iskoristiti svoje potencijale.

Predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević je izrazio zadovoljstvo posjetom, i pozitivno ocijenio ukupni doprinos predsjednika Vlade razvoju sjevera.

"Vi ste prijatelj svih nas u lokalnim samoupravama i borac za razvoj Sjevera", kazao je predsjednik Skupštine opštine Plav Šefket Jevrić.

"Odlazim iz opštine Plav ohrabren motivom i željom rukovodstva, na čijem je čelu gospodin Mirsad [Barjaktarević], da se ovim pitanjima pozabavimo na odgovoran i sadržajan način ne potcjenjujući ni jedan problem, ali vjerujući u mogućnosti koje stoje pred nama", na kraju je rekao Marković.

Sve vijesti