Podrška Turske zdravstvenom sistemu Crne Gore

Autor:

Kvalitet odnosa Crne Gore i Turske potvrđuje se i u snažnoj podršci Turske crnogorskom zdravstvenom sistemu, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića i ambasadorke Turske u Crnoj Gori Ozan Songul.

0
A- A A+
Kenan Hrapović Foto: Vlada Crne Gore/S.Matić

  Iz Ministarstva zdravlja su podjsetili da je Sporazum između vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, potpisan 5. decembra 2014. godine.

Prema riječima ambasadorke Songul, od tada je realizovano 48 projekata između dvije države.

Hrapović je kazao da, u okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, značajno mjesto zauzima usavršavanje crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Turskoj.

„Nakon što je prošle godine grupa ljekara boravila u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari, plan je da u narednom periodu još 120 crnogorskih ljekara stekne nove vještine i znanja i razmijeni iskustva sa turskim kolegama“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Turska agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) je u crnogorski zdravstveni sistem u protekloj deceniji uložila više od dva miliona eura, od čega se najveći dio odnosi upravo na donacije u opremi i infrastrukturi zdravstvenom sistemu.

„Najvrjednija od njih je rekonstrukcija Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), za koju je izdvojeno 700 hiljada eura, kao i nedavna donacija 12 EKG aparata", kaže se u saopštenju.

Koordinator TIKA-e, Enver Resulogulari, istakao je da će ta agencija nastaviti da razvija projekte na polju zdravstva.

Tagovi:
Sve vijesti