Marković: Građani Crne Gore vide Uniju kao svoj izbor

Autor:

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) 2014 - 2018. godine.

Marković: Građani Crne Gore vide Uniju kao svoj izbor Foto: Twitter/Vlada CG

U Izvještaju je navedeno da je u potpunosti je realizovano 86,48 odsto aktivnosti koje su bile usmjerene na blagovremeno i tačno informisanje građana o procesu pristupanja Crne Gore EU.

Ocijenjeno je da su sprovedene aktivnosti pozitivno uticale na građane, što potvrđuje i posljednje istraživanje javnog mnijenja, finansiranog i sprovedenog od EU.

Istraživanje, kako je saopšteno, pokazuje da stepen informisanosti građana, u različitoj mjeri, prelazi 82 odsto, da je podrška građana za proces pristupanja Crne Gore Uniji i dalje stabilna i da iznosi 65,9 odsto, dok pozitivan stav prema EU ima 67,4 odsto građana.

Marković je ocijenio da takav stepen povjerenja u EU pokazuje da građani Crne Gore vide Uniju kao svoj izbor, i da u njoj prepoznaju vrijednosti kojima teže.

„Pored narastanja nacionalizama i trenda snaženja nacionalnih država koje direktno ugrožavaju EU mi imamo u Crnoj Gori značajan građanski potencijal koji treba da nas podstakne da na pitanjima evorpske integracije radimo još direktnije, snažnije i sadržajnije“, zaključio je Marković.

Sve vijesti