“Budućnost više nije favorit, Partizan ima šanse”

Autor:

Duško Vujošević pričao o košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore i Budućnost Voliju, kao i o strancima koji su poremetili hemiju u šampionu ABA lige

“Budućnost više nije favorit, Partizan ima šanse” Foto: MN Press 3. 3. 1959.Duško Vujošević

Proslavljeni Duško Vujošević boravi u Podgorici kao gost u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti povodom omaža našem slavnom slikaru Voju Staniću.

A gdje je bivši selektor Crne Gore i jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji Partizana, tu je - priča o košarci. Za Arenu je pričao o istorijskom plasmanu naše košarkaške reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u septembru, kao i o šansama Budućnost Volija da odbrani ABA ligu.

Za plasman na SP su zaslužni igrači, treneri, rukovodstvo. Upravo je ta osobina, skladne i jake cjeline, od njih napravila tim. A to što su tim, više nego ostali, im je upravo i pružilo šansu da naprave rezultat bolji nego ostali”, rekao je Vujošević.

Prvi selektor Crne Gore je posebno pohvalio rad sadašnjeg selektora Zvezdana Mitrovića, sa kojim je krajem 90-ih sarađivao u Budućnosti - Vujošević je bio šef stručnog štaba, a Mitrović trener mlađih kategorija.

Mogu reći da sam veoma zadovoljan i srećan što je Zvezdan Mitrović napravio, već sad se može reći, odličnu karijeru. To je čovjek koji je igrao košarku, koji je hrabar, karakteran. Ima neku čvrstinu koja je treneru neophodna. Ima dobar osjećaj za realnost, dobro doziranje obima treninga, dobro postavljanje dobrih selekcija”, govori Vujošević, a onda se nadovezuje.

I dobro postavlja igru uvijek uzimajući u obzir kvalitet igrača kojima raspolaže. Vrlo sam zadovoljan što je napravio veoma uspješnu karijeru jer je korektan čovjek, napravio je ogroman uspjeh sa reprezentacijom Crne Gore”.

Vujošević je početkom februara poručio da je Budućnost blagi favorit za odbranu ABA trona, ali…

Više ne mislim da je Budućnost Voli favorit. Smatram da favorita nema, šanse su izjednačene. Veliki je ulog i to će sigurno povećati motivisanost i klubova i timova. Kod nekih će izazvati možda i veću dozu pristojnosti nego što u ovom momentu imaju. Mislim da Partizan nije bez šansi gledajući, u ovom momentu, kakvo je stanje i raspoloženje u svim klubovima”, rekao je Vujošević, koji problem “plavih” vidi u selekciji tima.

Budućnost je osvajanjem ABA prvenstva, apsurdno, došla u tešku situaciju. Igrači koji su osvojili prvenstvo nijesu bili kvalitet da iznesu Evroligu, takva je procjena napravljena i vjerovatno je tačna. Ti igrači su, opet, imali neki skriveni kvalitet u velikoj borbenosti, timskoj psihologiji, velikoj motivaciji”, govori Vujošević, pa dodaje…

Kad su na njihova mjesta dovedeni stranci, počeli su da se dešavaju problemi. A prije svega, izgubili su domaće prvenstvo prošle godine. Potom, na ljeto dovedeni stranci su se počeli ponašati kao neko ko čašćava svojim prisustvom, za velike pare. Gledali su na domaće igrače sa neke visine, “mjereći” im objektivne kvalitete, ne shvatajući da to nije sav kvalitet tih igrača. I ne shvatajući da su ti igrači bili zaslužni za osvajanje ABA titule”.

Rođeni Podgoričanin je istakao pod kakvim je pritiskom Budućnost Voli da odbrani ABA titulu.

Novo dovođenje stranaca od Budućnost Volija je napravilo tim koji ima više stranaca nego Makabi, koji je jako težak za vođenje. I jako je teško od takve ekipe napraviti skup onih koji su spremni da se žrtvuju na terenu. Sa naknadnom pameću, mislim da je bolja opcija bila ona iz prošle sezone, gdje su bili stranci prosječnog kvaliteta, ali pozitivne ličnosti. Ovako se nije dobro prošlo u Evroligi. Pogotovo ako se ne osvoji ABA liga, sezona će biti skupa… Bojim se, sasvim propala”, kazao je Vujošević.

Sve vijesti