Kod nas i u regionu bolji uslovi za eSport razvoj FOTO

Autor:

Počinje razvoj nacionalnih LoL eSport liga na Balkanu.

Kod nas i u regionu bolji uslovi za eSport razvoj FOTO Foto: MONDO portal / NEL / Riot Games / Fortuna Esport

Početkom godine najavljena je saradnja između platforme za turnire Challengermode i regionalnog organizatora takmičenja Fortune Esports, koja za cilj ima rast amaterske eSport scene u regionu, pre svega kroz sistem Nacionalnih Esport Liga, odnosno NEL.

Sistem Nacionalnih Esport Liga biće integrisan u okvir Esports Balkan Lige, odnosno EBL, koja pripada Riot-ovom programu Evropskih Regionalnih Liga tj. ERL-u i kvalifikuje najbolje dvije ekipe za European Masters.

Ovim će igračima biti pružena direktna šansa da od svoje zemlje dođu do evropske scene i započnu razvoj svoje eSport karijere.

Organizovanje Nacionalnih Esport Liga će se odvijati u nekoliko faza, a za sada je potvrđeno da će u prvoj fazi, koja počinje u aprilu, svoja takmičenja dobiti Crna Gora, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.Nacionalne Esport Lige Crne Gore i Slovenije biće realizovane u saradnji sa Esports Savezom Crne Gore (ESSCG) i Društvom za elektronske športe (SPID.SI) a Fortuna Esports će biti nosilac projekta za Srbiju i BiH, a 

NEL šampioni će pored novčane nagrade dobiti i mjesto u zatvorenim kvalifikacijama za narednu sezonu EBL i time dobiti priliku da zaigraju na jednom međunarodnom turniru protiv drugih šampiona iz regiona. U ovom trenutku svaka Nacionalna Liga će imati samo prvu diviziju u kojoj će se takmičiti najboljih šest timova, koji će biti izabrani na osnovu prethodnih uspjeha i kroz sistem otvorenih kvalifikacija, koje će prethoditi takmičarskoj sezoni.

Plejof završnica svake Nacionalne Esport Lige biće emitovana uživo putem Fortuna Esports YouTube i Twitch kanala i Sport Klub kanala. “Razvoj amaterskog takmičenja je oduvijek bio jedan od naših prioriteta, jer vjerujemo da je potrebno imati zdravu osnovu, koja će biti potpora najvišem takmičarskom rangu, koji trenutno predstavlja EBL. Situaciju je u ovom trenutku takva da igrači, koji su igrali prve Junior Kupove realizovane u saradnji sa Asus-om sad debituju u EBL timovima i predstavljaju nove talente našeg regiona. Nacionalne Lige će pružiti još bolji i jasniji okvir za sve igrače i timove, koji imaju želju da se dokažu i pokažu da imaju ono što je potrebno da bi uspjeli“, rekao je Mihajlo Džaril, direktor Fortuna Esports.

Šta vi kažete: Igranje igara, ipak nije sport, promoviše nasilje?!

Izuzetno smo ponosni na ono što Fortuna trenutno postavlja u regionu i uzbuđeni zbog pokretanja Nacionalnih Liga na Balkanu. Odličan posao je urađen tokom pripreme onoga u šta vjerujemo da je najbolji mogući scenario za amatere i rekreativce. Jasan put od najnižih nivoa takmičenja do najvišeg ranga trenutno mogućeg za one koji to žele, ali i mjesto za one koji samo žele da redovno igraju u takmičarskom okruženju sa ljudima svog kalibra“, rekao je Philip Hübner, Challengermode direktor sektora za razvoj poslovanja i strategiju.


Sve vijesti