Zbog trovanja psa osuđena uslovno na tri mjeseca

Autor:

Podgoričanka Milka Mugoša iz naselja Donja Gorica osuđena je danas uslovno na tri mjeseca zatvora jer je utvrđeno da je u avgustu prošle godine otrovala komšijskog psa.

Zbog trovanja psa osuđena uslovno na tri mjeseca Foto: Prijatelji životinja Podgorica

Nevladine organizacije Prijatelji životinja Podgorica i Korina Animals su nezadovoljne tom presudom presudom i tvrde da je Mugoša otrovala komšijskog psa Taru koji se nalazio u uredno ograđenom dvorištu.

Prema njihovim tvrdnjama snimci nadzornih kamera su jasno pokazali da je Mugoša počinilac krivičnog djela, a iste te kamere su ranije snimile i njenog brata koji je maltretirao pse u istom dvorištu kad niko od vlasnika nije bio kući.

“Posebno je zabrinjavajuće obrazloženje Suda, da i pored izvršenog krivičnog djela, osuđena nije neko ko ne voli životinje, već da ju je sklop okolnosti naveo da izvrši ovo krivično”. Postoji osnovana sumnja da Milka Mugoša ovo nije prvi put da truje pse u naselju, jer je nepunih godinu dana u istom dvorištu otrovan pas, ali i nekoliko pasa u istoj ulici. Osnovnoj državnoj tužiteljki Jeleni Protić optužena Muoša i njen brat su bez imalo ustručavanja priznali izvršenje djela koja im se stavljaju na teret. Naravno, i tada je nadležnim organima trebalo više od mjesec dana od dana izvršenja krivičnog djela da saslušaju osumnjičene, iako su već prvog dana znali njihova imena i adresu”, kažu u ovim nevladinim organizacijama.

Presuda koja je donesena za ovo krivično djelo je tri mjeseca zatvora, uslovno godinu dana, ukoliko Milka Mugoša ne ponovi isto krivično djelo.

“Najoštrije osuđujemo ovakav postupak pravosudnih organa. Ovo nije prvi put da pravosudni organi izreknu minimalnu kaznu za kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja i Krivičnog zakonika. Podsjećamo da je osuđeni za vješanje psa na Marezi 2017. godine osuđen na 240 sati društveno-korisnog rada. U narednom periodu ćemo preduzeti niz aktivnosti kojima ćemo pokušati da animiramo pravosudne organe da konačno počnu da adekvatno procesuiraju krivična djela mučenja i ubijanja životinja. Prvi korak će biti dostavljanje po jednog primjerka Zakona o zaštiti dobrobiti životinja tužiocima i sudijama koji su dosad učestvovali u ovim procesima, kako bi se nakon 11 godina od njegovog usvajanja upoznali sa istim i počeli sprovoditi. Nećemo dozvoliti da se ovaj slučaj završi ovom sramnom presudom, već ćemo dati sve od sebe da ovaj i svi budući počinioci dobiju zasluženu kaznu”, zaključuju u nevladinom organizacijama Prijatelji životinja Podgorica i Tim Korina Animals.

POLICIJA: Radimo na slučaju trovanja psa

Sve vijesti