Mamić optužen za dodatnih 2.200.000 evra

Autor:

Protiv bivšeg čelnika zagrebačkog dinama podignuta i treća optužnica.

0
A- A A+
Zdravko Mamić Foto: MONDO/Jovan Terzić

Protiv bivšeg čelnika Dinamo Zagreba, Zdravka Mamića, podignuta je i treća optužnica pošto se sumnjiči da je oštetio zagrebački klub za više od 2.200.000 evra, sapštilo je danas Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Mamić je optužen da je od 2002. do 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija), kao član izvršnog odbora Dinama, izvršni potpredsednik i član uprave Dinama, ovlašćen za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u "Hipo Alpe Adria Bank" (Hypo) u Klagenfurtu, podigao 2.200.000 evra koje je koristio za svoje potrebe.

U optužnici se navodi da je naložio prenos više od 97.492 evra na svoj račun otvoren kod banke u Austriji, kao i da je lično podigao skoro 2.200.000 evra.

Tužilaštvo je predložilo da Mamiću bude oduzeta protivpravno stečena korist, kao i da se ovaj postupak spoji s postupkom koji se protiv njega i ostalih već vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, gde je suđenje prebačeno zbog Mamićevih povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama, zatim njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116.000.000 kuna (15.500.000 evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1.600.000 evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Tagovi:
Sve vijesti