Opasno zagađenje vazduha u Beogradu!

Autor:

Prema posljednjim informacijama, veoma zagađen vazduh trenutno je u Starom gradu i na Novom Beogradu, a takođe i na Mostarskoj petlji.

0
A- A A+
vazduh, zagađenje, disanje, gušenje, dim, dimnjaci, polution, ekologija, priroda Foto: MONDO/Strahinja Stojanović - ilustracija

Prema podacima Automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, u 20 sati na opštini Stari grad u Beogradu izmjereno je zagađenje od čak 195 PM 10 čestica, zbog čega je u opasnoj "ljubičastoj", veoma zagađenoj zoni.

Visoke koncentracije PM 10 čestica večeras su zabeležene i u Smederevu gde iznose 240 PM10 čestica, a u Obrenovcu čak 293!

Dozvoljena količina je, inače, 50 mikrograma po metru kubnom.

Dekan Hemijskog fakulteta prof. dr Ivan Gržetić rekao je za RTS da su jedan od najvećih problema automobili koji su proizvedeni prije 2005, prije uvođenja evro 4 standarda.

Takođe tu su i sumpor-dioksid, grijanje na ugalj.

"U gradovima broj tih čestica koje mi ne vidimo, u kubnom metru je negdje deset na deseti ili jedanaesti čestica. To su ogromni brojevi, a u selima se to smanji samo na deset na deveti, što je samo deset puta manje", ukazuje Gržetić.

Na jednom međunarodnom skupu u Sarajevu rečeno je da je 16 fabrika na Zapadnom Balkanu, sagrađenih u vreme komunizma, emitovalo 2016. godine istu količinu sumpor-dioksida kao 250 fabrika većeg kapaciteta u Evropskoj uniji.

Možda je ipak od odgovora na pitanje kako su Evropljani to uspeli, važnije šta kažu ljekari. Hronični bolesnici imaju najviše problema, a 20 puta ih je više nego prije 30 godina.

Beograd opet među najzagađenijim u svijetu! (FOTO)

Sve vijesti