Uskoro veći računi i za vodu

Autor:

Pored poskupljenja struje, najavljena je veća cijena i za vodu

Uskoro veći računi i za vodu Foto: Guliver/Getty Images/yogenyogeny

Koliko će voda poskupiti definisaće metodologija za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, koja će se uskoro naći na javnoj raspravi, saopštili su iz Regulatorne agencije za energetiku, piše Dan.

Predlog koliko treba podići cijenu vode daće preduzeće Vodovod i kanalizacija, a Regulatorna agencija saglasnost.

Kako su saopštili iz RAE predstavnici Glavnog grada i Agencije održali su sastanak na temu primjene Zakona o komunalnim djelatnostima, sa akcentom na utvrđivanje cijene vode.

"Nakon dobijanja zvaničnog zahtjeva za davanje saglasnosti na cijene vode, Regulatorna agencija za energetiku će se izjasniti. Napominjemo da će, u okviru ovlašćenja utvrđenih zakonom, određenje Agencije u odnosu na zahtjeve vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti, zavisiti isključivo od rješenja utvrđenih metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti", saopštili su iz Regulatorne agencije za energetiku.

Oni objašnjavaju proceduru kako se dolaci do promjene cjenovnika.

"Procedura utvrđivanja cijene za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, javno vodosnabdijevanje i upravljanje komunalnim otpadnim vodama, utvrđena je Zakonom o komunalnim djelatnostima. Navedene cijene utvrđuje vršilac regulisane komunalne djelatnosti, odnosno vodovodno i kanalizaciono preduzeće, na način utvrđen metodologijom koju utvrdi Agencija. Tako utvrđen predlog cijene, vršilac dostavlja Agenciji na saglasnost. Metodologija za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti uskoro će se naći na javnoj raspravi", ističu iz Agencije.

U Agenciji nijesu mogli precizirati kolika će biti cijena vode.

"Cijene će se određivati u skladu sa elementima za formiranje cijena utvrđenim Zakonom o komunalnim djelatnostima, odnosno metodologijom koju utvrdi Regulatorna agencija za energetiku. Kolika će biti cijena usluge, kada se u pomenutim metodološkim rješenjima primijene realni pokazatelji poslovanja vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti, to u ovom trenutku nije moguće predvidjeti", kažu iz Agencije.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nedavno je kazao da će voda poskupiti 22 odsto. Za predsjednika odbora direktora Vodovoda Petra Živkovića toliko poskupljenje je nedovoljno.

Živković kaže da samo sa poskupljenjem građani mogu imati dovoljne količine vode.

"Analize koje sam nedavno radio pokazale su da bi voda trebala da poskupi više od 22 od sto. Međutim, vjerovatno su ekonomisti radili svoje analize i došli do 22 od sto i smatraju da je to dovoljno. Što se tiče preduzeća i ovoliko povećanje će značiti. Što prije do toga mora doći. Ne smije se čekati ljeto", istakao je Živković.

Sve vijesti