Carinice iz Bara NISU uzimale novac!

Autor:

Odbjegli carinik G. L. iz Bara, kolegama I.N., M.Š. i Đ. Đ. davao je više hiljada eura za sačinjavanje fiktivne dokumentacije na osnovu koje su kamioni sa cigaretama izlazili iz slobodne carisnke zone bez plaćenih dažbina, piše Pobjeda.

Carinice iz Bara NISU uzimale novac! Foto: Uprava policije

Koleginicama I.J. A.D. i V.K.koje su osumnjičene za kršenje službene dužnosti u ovom slučaju, G.L. koji se sumnjiči da je vođa grupe koja se bavila švercom cigareta nije dao ni centa, piše Pobjeda.

Prema optužnici koja još nije potvrđena, G. L. je zajedno sa P. M. označen kao organizator kriminalne organizacije koja je u poslu šverca 40.000 paketa cigareta državni budžet oštetila za više od 44 miliona eura.

Na spisku od 23 optuženih nalazi se i sedam službenika Uprave carina.

U optužnici koju je potpisao specijalni tužilac Saša Čađenović navodi se da je okrivljeni G.L. nakon svakog otpremljenog kamiona sa cigaretama kolegama I.N., M.Š. predavao poklon od 2,500 eura.

Oni su kao carinici u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, piše Pobjeda, po uputstvu Gojka Lekovića za novac sačinjavali fiktivnu carinsku dokumentaciju uz koju su kamioni sa cigaretama izlazili iz carinske zone, a da nijesu plaćeni porezi i druge dažbine. 


Specijalni tužilac u istrazi nije mogao utvrditi koliko je novca na ime poklona od G. L. za zloupotrebu položaja uzeo carinik Đ.Đ.

Carinice I.J. A.D. i V.K. su, prema optužnici, potpisale falsifikovane lažne javne isprave zapisnike o izvršenom pregledu robe cigarete, ali za to nisu dobijale novac.

One su u ispravama o prenosu prava vlasništva na kompaniju “Conrad“, navele da je roba uredno pregledana i da je bez nepravilnosti nakon prenosa vlasništva uskladištena u skladište broj 25 kompanije Port od Adrija.

One se terete da prije potpisivanja nisu utvrdile da li su obračunati i plaćeni pripadajući porezi, akcize i druge dadžbine.

Prema navodima optužnice P.M. je zajedno sa carinikom G.L. toku 2018. godine formirao kriminalnu organizaciju koja je do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta Slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe.

P.M. je uhapšen početkom avgusta prošle godine zajedno sa D.Š. R.B. I S.V. zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura.

Mjesec kasnije, u okviru iste akcije, uhapšeno je još 10 osoba zbog sumnje da su učestvovale u poslu šverca cigareta vrijednom više miliona eura.

Carinik G.L. izbjegao je hapšenje i još uvijek nije dostupan državnim organima Crne Gore.

Sve vijesti