Bošković: Podrška Njemačke u ključnim momentima

Autor:

Njemačka je pružila snažnu podršku Crnoj Gori u ključnim momentima procesa evroatlantskih integracija, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković: Podrška Njemačke u ključnim momentima Foto: MONDO/Gordana Bojanić

On je danas u Minhenu prisustvovao radnom ručku čiji je domaćin bila ministarka odbrane Njemačke, Ursula Von der Lejen.

Bošković je, kako je saopšteno, ocijenio da je saradnja dvije države u oblasti odbrane na veoma visokom nivou.

„Naglasio je da je Njemačka, kao jedan od najznačajnijih partnera Crne Gore, pružila snažnu podršku našoj državi u ključnim momentima procesa evroatlantskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Bošković je apostrofirao zajedničko učešće pripadnika dvije vojske u Avganistanu što je, kako je naveo, značajno doprinijelo razvijanju povjerenja između dvije države.

On je informisao sagovornicu da je Crna Gora uputila pripadnike Vojske u misiju „Ojačano prisustvo na Istoku“ (eFP, enhanced Forward Presence) u Letoniju, što je još jedan pokazatelj njene posvećenosti i doprinosa globalnom miru i stabilnosti

„Von der Lejen je istakla doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz aktivno učešće pripadnika VCG u međunarodnim misijama i operacijama“, kaže se u saopštenju.

Ona je naglasila da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na polju odbrane.

Bošković se Minhenu sastao sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Hrvatske, Damirom Krstičevićem, kao i sa Kristijanom Šmitom, članom Odbora vanjskih poslova parlamentarne grupe CDU/CSU.

Kako je saopšteno, u razgovoru sa Krstičevićem je istaknuta opredijeljenost dvije susjedne zemlje za dalje unapređenje odnosa i saradnje u oblastima od obostranog interesa, što predstavlja jasnu i nedvosmislenu demonstraciju zajedničke odgovornosti za stabilnost regiona.

Razgovarano je o saradnji u oblasti obrazovanja kadeta i usavršavanja profesionalnih vojnih lica u Hrvatskoj, zajedničkom učešću u misiji Resolute Support u Avganistanu, kao i saradnji u okviru Američko-jadranske povelje.

„Istaknuta je snažna podrška Hrvatske evropskim integracijama Crne Gore. Posjeta ministra Krstičevića našoj zemlji planira se za proljeće“, kaže se u saopštenju.

Tokom susreta sa Šmitom, Bošković se zahvalio sagovorniku na sveobuhvatnoj podršci Njemačke u domenu evropskih integracija Crne Gore.

Bošković je istakao da punopravno članstvo u NATO predstavlja jasan preduslov i snažan podsticaj daljim demokratskim procesima u oblasti političkog, ekonomskog i društvenog poretka Crne Gore.

Šmit je, kako se navodi, ocijenio da je Crna Gora pouzdan i kredibilan saveznik u okviru Alijanse, kao i glavni partner EU u regionu u domenu sprovođenja i promocije demokratskih reformi.

„On je istakao i da će Njemačka, kao i do sada, nastaviti da aktivno podržava strijemljenja Crne Gore ka članstvu u EU“, kaže se u saopštenju.

Sve vijesti