Monteput se zbog autoputa zadužuje 35 miliona

Autor:

Monteput će se ove godini zadužiti 35 miliona eura, od čega 31,6 miliona za napajanje auto-puta električnom energijom.

Monteput se zbog autoputa zadužuje 35 miliona Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Autokomanda

Ovaj podatak navodi se u finansijskom i planu rada Monteputa za tekuću godinu, koji je Vlada juče usvojila, piše Pobjeda.

Podgorički dnevnik navodi da je Monteput uključen u rješavanje pitanja finansiranja i izgradnje elektroenergetske mreže za auto-put Bar Boljare i će pomenuta sredstva biti upotrijebljena za nabavku trafostanica.

Izgradnjom prenosnih i distributivnih dalekovoda i trafostanica potrebnih za napajanje auto-puta električnom energijom, omogućio bi se stabilan sistem napajanja prije svega auto-puta Bar Boljare, kao i budućih zimskih centara na sjeveru Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje.

U finansjojskom planu Monteputa navodi se da je izgradnja sistema za trajno napajanje auto-puta električnom energijom je vrijedna 31.600.000 eura, što se obezbjeđuje iz kreditnih sredstava, dok će se posebno zaključenim ugovorom osigurati da CGES i CEDIS otkupe izgrađene infrastrukture u skladu sa dinamikom vraćanja kredita.

U dokumentu se navodi i da bi u ovoj godini trebalo da bude sve pripremljeno za donošenje konačne odluke o izgradnji mosta Verige, a planirana je i tehnička priprema za izradu projekata geotehničkih istraživanja i idejnih rješenja za dionicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare.

Tagovi:
Sve vijesti