Podrška Makedoniji da postane 30. članica NATO-a

Autor:

Crnogorska Vlada, danas je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Sjeverne Makedonije i uputila ga Parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Podrška Makedoniji da postane 30. članica NATO-a Foto: Twittter/Vlada CG

Na prvoj sjednici nakon stupanja na snagu Prespanskog ugovora, Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije.

"Ovo je važan trenutak. Uz zadovoljstvo iskazujemo želju d naša prijateljska zemlja proces učlanjenja okonča što prije i postane 30. članica NATO-a", rekao je Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu Vlade Crne Gore.

Članice NATO-a potpisale su 6. februara Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rješavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti u 1991.

Sve vijesti