SDT odbija VIDEO saslušanje Kneževića?

Autor:

Specijalno državno tužilaštvo će odbiti predlog advokatskog tima predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića da njihov klijent bude saslušan video-linkom ili zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije, piše Pobjeda.

0
A- A A+
Milivoje Katnić Foto: MONDO/Vedran Ilić

  Pozivajući se na neimenovane pravnike Pobjeda navodi da je, s obzirom na to da Knežević ima status okrivljenog, a da je u Britaniji slobodan građanin, navedeni zahtjev njegovog advokatskog tima neprihvatljiv.

Podgorički dnevnik piše da mu je iz Specijalnog tužilaštva nezvanično saopšteno da ova institucija u svim predmetima postupa u skladu sa zakonom podsjećajući da je za Kneževićem raspisana potjernica i da mu je određen pritvor. 

Prema tumačenju neimenovanih pravnika koje je Pobjeda kontaktirača saslušanje Kneževića video-linkom je nemoguće jer on ima status status okrivljenog.

Prema njihovom tumačenju, piše Pobjeda, video-linkom mogu biti saslušani svjedoci, vještaci i zaštićeni svjedoci, ali ne i osoba koja je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa.

Neimenovani sagovornici Pobjede objasnili su da je drugi predlog odbrane o saslušanju zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije neprihvatljiv zato što je Knežević u toj državi slobodan građanin, a u Crnoj Gori ima status okrivljenog i za njim je raspisana potjernica.

Tužilac nema zakonsku obavezu da na taj način saslušava Kneževića, dodajući da bi, u suprotnom, svi koji su nedostupni organima gonjenja mogli da traže saslušanje video-linkom ili zamolnim putem, što je neprihvatljivo, rekli su Pobjedi neimenovani pravni eksperti.

Taj zahtjev odbrane bio bi prihvatljiv jedino u slučaju da je Knežević uhapšen ili da mu je određen pritvor u Velikoj Britaniji. To bi značilo da je postupljeno po zahtjevu crnogorskih vlasti. Tada bi, kako su kazali, tužilac i odbrana mogli da pođu i saslušaju ga – imali bi mogućnost da postavljaju pitanja, a okrivljeni bi mogao da se upozna sa navodima iz optužnog akta ili iz naredbe za sprovođenje istrage”, piše Pobjeda.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je četiri istrage protiv Kneževića zbog više krivičnih djela i to stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i pranje novca, navodi Pobjeda.

Sve vijesti