Upozorenje Soroša: EU će se raspasti

Autor:

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

0
A- A A+
džordž soroš Foto: YouTube/screenshot/Bloomberg

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC) Soroš je rekao da Evropa "mesečari" prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno.

On dodaje da je EU trenutno u "revolucionarnom trenutku", a da je krajnji ishod "krajnje neizvestan".

Najgore od svega, kaže Soroš, je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni ove situacije.

Soroša trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao - nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soroš kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU - očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

Džordž Soroš ličnost godine

"Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana", rekao je Soroš.

Što se tiče Nemačke, Soroš je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj poslednji mandat, neće moći da deluje u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Bregizita Soroš vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija.

On dodaje da britanska javnost polako svata "teške posledice" koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Italija je po njegovom mišljenju napravila "fatalnu grešku" kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu.

Borba Italije sa rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvezda 2018. godine, dodaje Soroš.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

"U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka", upozorava Soroš.

Sve vijesti