Mještani Kumbora odbili sadnice mimoze od Ministarstva

Autor:

Mještani Kumbora, odbili su donaciju Ministarstva poljoprivrede, oko stotinu sadnica mimoze, jer im je dostavljena lošija sorta tkz. "plemenka", prenosi Radio Jadran.

Mještani Kumbora odbili sadnice mimoze od Ministarstva Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Međutim, mještani MZ Kumbor nijesu uzeli sadnice, jer im je, kako su nam kazali, u ovoj MZ rečeno da će dobiti sortu italijanku. Umjesto toga dostavljene su „lošije“ sorte mimoze tzv „plemenka“, visoka između 3 i 5 m.

Radio Jadran prenosi da je krajem prošle sedmice stiglo je oko desetak sadnica te mimoze, građani koji su se ranije upisivali trebalo je da dobiju “italijanku”. Međutim, odustali smo od donacije, jer je mimoza lošijeg kvaliteta – pričaju nam neki od mještana koji nijesu htjeli da preuzmu sadnice.

U nadležnom opštinskom Sekretarijatu, Radiju Jadran su potvrdili da je riječ o donaciji Ministarstva poljoprivrede i sadnicama koje je trebalo posaditi na mjestima gdje su, zbog napada surlaša, ukonjena stabla palmi. Sadnice su bile namijenjene za javne površine, a ne privatne uzgajivače, objašnjavaju u Sekretarijatu.

Sa druge strane, predsjednik MZ Kumbor, Milan Bošković, objašnjava da je u Kumboru jako malo javnih površina na kojima bi se moglo saditi, a većina zemljišta je pod ingerencijom Morskog dobra. Zbog toga bi eventualnom sađenju morala da prethodi administrativna procedura – dopisi/molbe ka Morskog dobru, čekanje potvrde i drugo.

Stoga, kako Bošković objašnjava, žele da sve bude praktičnije i jednostavnije:

"Ljudi su se od ranije prijavljivali, još kad je lokalna uprava donirala sadnice mimoze i sada kad su došle, zvali smo ih da preuzmu. Neki od njih su uzeli, neki su odbili, jer nije bila italijanka. Ono što nije preuzeto smo vratili", kaže Bošković.

Vraćene sadnice biće zasađene na javnim površinama, potvrdili su nam u nadležnom Sekretarijatu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja lokalnoj upravi donirano je oko stotinu sadnica mimoze, 50 sadnica magnolije i desetak sadnica rogača.

Sve vijesti