Šveđani prijete: Gripen je "smrt" za suhoj?! (VIDEO)

Autor:

Ruski "suhoj" ima legendarni status zbog nadmoći manevra u bliskoj borbi - "dog fajtu" - nad američkim lovcima, ali Šveđani tvrde da su "provalili rusku šifru".

0
A- A A+
gripen,avion,lovac,raketa Foto: Screesnhot/Youtube/Saab

Švedski lovac "saab gripen E" sposoban je da uništi sve ruske lovce "suhoj" i to bez skupe stelt tehnologije, tvrdi komandant vazduhoplovnih snaga Švedske, general Mats Helgeson, piše Business Insider.

"Gripen, posebno 'model E' napravljen je da ubija 'suhoje'. U tome imamo crni pojas", pohvalio se Helgeson portalu Yle tokom prezentacije u Finskoj, kojoj Švedska pokušava da proda svoj ratni avion.

Izvor: Youtube/New Update Defence

"Gripen", kažu Šveđani, ne može da nosi veću količinu oružja i nema stelt tehnologiju. Nema ni najveći domet, nije najbrži, a ni najjeftiniji, ali ima jednu stvar koja je noćna mora za "suhoje" - tako moćnu elektronsku opremu da je opasan protivnik u elektronskom ratovanju.

Stručnjak za ratnu avijaciju Justin Bronk kaže da svi savremeni lovci imaju opremu za elektronski rat, ali da se svojim očima uvjerio kakva čuda "gripen" može da napravi.

Izvor: Youtube/Military Aviation

"Prije nekoliko godina piloti njemačkih 'tajfuna' tako su smorili kolege u 'gripenu' da su švedski piloti onako od šale započeli s njima elektronsko ratovanje - i žestoko su ih namučili", priča Bronk.

Čak se jedan "gripen" zakačio na lijevo krilo "tajfuna", a Njemac ga nije ni primetio.

Bronk kaže da je tajna u tome što "gripen" ima nevjerovatnu sposobnost da blokira radio-signal.

Da li je to dovoljno da se zaista nadjača aerodinimički superiorni "suhoj", drugo je pitanje.

Bronk iznosi još jednu dilemu.

"Kod elektronskog ratovanja uošte problematičnoi je da li će vaše 'oružje' uopšte raditi, ili koliko će dugo raditi, jer ste u stalnom klinču sa kontramerama pritivnika".

Sve vijesti