FOTO: Engleska se oprašta od legende, pamti ONU odbranu

Autor:

Umro je jedan od najvećih golmana u istoriji.

0
A- A A+

Utorak je tužan dan za ljubitelje fudbala na Ostrvu.

Gordon Benks, golman najslavnije generacije engleske reprezenacije, umro je prošle noći, u 82. godini.

Osvajač Svetskog prvenstva 1966. godine i jedan od najvećih čuvara mreže u istoriji fudbala, ostao je upamćen kao šestostruki dobitnik FIFA priznanja za golmana godine. U dresu "Albiona" nastupio je 73 puta, a ostaće upamćen i zbog svoje najupečatljivije odbrane:

Na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku spektakularno je zaustavio udarac slavnog Pelea:

Izvor: YouTube/GardenGoals

Nekadašnji Benksov saigrač i učesnik te utakmice protiv Brazila, dobro pamti tu Benksovu paradu:

"Žairzinjo je 'leteo' po desnoj strani i centrirao loptu na 'drugu' stativu. Pele, koji je skakao više od bilo koga, šutirao je glavom a Gordon se sa jedne stative bacio ka drugoj i izbio loptu u korner vrhovima prstiju. Poslao je za malo preko prečke... Potapšao sam ga po glavi i pitao sam ga 'Zašto to nisi uhvatio?'. Uzvraćeno mi je neverovatnim uvredama!", nasmejao se bivši reprezentativac Engleske.

Tu "paradu" mnogi su proglasili najboljom odbranom u istoriji, kao što i Benksa smatraju jednim od najboljih i najvažnijih igrača na svojoj poziciji.

Karijeru dugu skoro 20 godina započeo je 1958. godine u Česterfildu, potom je osam sezona igrao za Lester, šest za Stouk, a oprostio se od aktivnog igranja u Americi, nastupajući na Floridi za Fort Lauderdejl. Posle igračke karijere je kratko radio i kao trener u Port Vejlu.

Poslednje četiri godine borio se sa rakom bubrega.

Sve vijesti