Trampov pristalica udario kamermana BBC (FOTO)

Autor:

Dokom mitinga u Teksasu, pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, prišao i udario kamermana britanskog Bi-Bi-Sija koji je snimao događaj.

Trampov pristalica udario kamermana BBC (FOTO) Foto: AP Photo/Eric Gay/Tanjug

Incident na mitingu Donalda Trampa u Teksasu.

Dok je američki predsednik držao govor u kojem se obrušio na dobar deo medija, tvrdeći da su "nikad gori" i da plasiraju "samo lažne vesti", jedan njegov pristalica, sa kačketom na kojem je pisalo "Make America Great Again", prišao je grupi kamermana raznih medija, koji su snimali skup i pritom udario snimatelja koji radi za britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Nakon udarca snimatelj je izgubio kontrolu desetak sekundi, da bi se potom pribrao i snimio napadača.

Obezbeđenje je potom izvelo ratobornog muškarca.

U izveštajima raznih medija, Tramp je optužen da je svojim "zapaljivim" govorom, huškao svoje pristalice protiv medija.

Inače, glavna tema mitinga bio je Zid na južnoj granici SAD prema Meksiku, koji je Tramp obećao u kampanji za predsednilčke izbore pre dve godine.

Ceo miting upravo je protekao u znaku izgradnje Zida. Veliki natpisi: "Završi Zid", "Izgradi Zid", koji je bio postavljen iznad govornice, a te poruke su u rukama držale i Trampove pristalice.

Ta njegova namera bila je, a i dalje je, glavni spor između njega i Kongresa (Predstavničkog doma u kojem većinu imaju demokrate). Kongres odbija da mu da budžet od 5,7 milijardi dolara da napravi zid, a Tramp je potom odgovorio blokadom rada državne administracije, koja nije radila 35 dana, što je nezabeleženo u američkoj istoriji. 

U međuvremenu, rad državnih službenika je odblokiran, ali Tramp ne odustaje od namere da napravi Zid. Dao je rok Kongresu da se izjasni do 15. februara.

On ima ustavn ovlašćenja da proglasi neku vrstu vanrednog stanja i da preusmeri novac iz budžeta, planiran za druge stvari, na izgradnju zida. Tramo konstantno ponavlja da će taj Zid pomoći da se spreče nekontrolisane migracije, suzbije trgovina ljudima, narkoticima, oružjem... 

Tagovi:
Sve vijesti