"Bezrezervna podrška Mađarske integraciji Crne Gore"

Autor:

Crna Gora ostvaruje dobre rezultate u pristupnim pregovorima i može da računa na bezrezervnu podršku Mađarske kako bi postala prva naredna članica EU, saopšteno je tokom posjete glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića Budimpešti

0
A- A A+
Aleksandar Drljević Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Drljević je, na poziv Sabolča Takača, državnog sekretara za politiku EU pri Kabinetu premijera, boravio u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, gdje se sastao i sa šefom Odsjeka za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Andrašom Klajnom.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, Drljević je sagovornike upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora ostvarila otvaranjem 32 od 33 poglavlja.

On je istakao da očekuje da će preostalo poglavlje 8 – Konkurencija biti uskoro otvoreno, čime će se, kako je naveo, zaokružiti jedna faza procesa evropske integracije.

„Politička i ekspertska podrška koju Mađarska pruža Crnoj Gori na njenom reformskom putu od nemjerljivog su značaja za održanje dobre dinamike u pristupanju EU“, kazao je Drljević.

On je poručio da je Crna Gora odlučna da nastavi sa ostvarivanjem mjerljivih rezultata na svim poljima, a posebno u poglavljima 23 i 24, uz očekivanje da će oni biti vrednovani od EU.

Sagovornici Drljevića su poručili da Mađarska vjeruje da je Crna Gora spremna za članstvo u EU, kao i da je politika proširenja najuspješnija priča Unije.

„Crna Gora može da računa na bezrezervnu podršku Mađarske u sprovođenju sveobuhvatnih društvenih reformi koje vode finalizaciji pregovaračkog procesa“, istakao je Takač.

Prema njegovim riječima, Mađarska se zalaže za individualni napredak u pristupanju EU.

„I vjerujemo da Crna Gora može da postane prva naredna članica evropske porodice“, kazao je Takač.

Klajn je, kako se navodi u saopštenju, iskazao zadovoljstvo dobrom saradnjom dvije države u mnogim oblastima, i činjenicom da su mađarski eksperti, tokom prethodnog perioda, kroz obuke i stručnu podršku, značajno pomogli crnogorskoj administraciji u pregovaračkom procesu.

„Poručio je da Mađarsku raduju uspjesi Crne Gore, i da i u narednom periodu možemo računati na nastavak podrške u svim oblastima od zajedničkog interesa“, kaže se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti