Da li je ovo najozbiljnija mana električnih automobila

Autor:

Ekstremni vremenski uslovi značajno umanjuju autonomiju elektromobila

Da li je ovo najozbiljnija mana električnih automobila Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Hladnoća pogubno utiče na baterije svih električkih uređaja, pa i automobila koji takođe spadaju u ovu kategoriju.

Međutim, za razliku od, recimo, telefona koje ćete na minusu relativno kratko koristiti, a onda ih možete ubaciti u unutrašnji džep i zagrejati ih, automobili su nonstop napolju, barem kad se koristi.

Nedavna ispitivanja, ali i polarni uslovi koji su proteklih nedelja vladali severnom Amerikom, pokazali su da autonomija elektromobila može pasti i za 50 odsto kada temperatura padne ispod "nule".

Proizvođači se trude da povećaju domet ovim modelima, kako bi mogli po ovom osnovu da se približe automobilima sa klasičnim pogonom, ali je dovoljno par ledenih dana da njihov trud padne u (zaleđenu) vodu.

Američka automobilska asocijacija (AAA) testirala je kako temperaturne razlike utiču na baterije pet najpopularnijih električnih automobila – "BMW i3", "ševrolet bolt, "nisam lif", "tesla model S 75D" i "folksvagen e-golf".

Pri temperaturi od -6,6 stepeni Celzijusa domet se prosečno smanjio za čak 41 odsto. Najgore je prošao "BMW i3" čije su baterije izgubile polovinu kapaciteta, dok je najbolji bio najprodavaniji električni automobil na sveti, "nisan lif", izgubivši 30 odsto.

Ovi rezultati su dobijeni kada su automobili imali uključeno grejanje kabine. Kada je ono isključeno, automomija je prosečno pala za samo 12 odsto.

AAA je testirala kako se baterije e-vozila ponašaju i na temperaturi višoj od 35 stepeni. Sa uključenom klimom, autonomija je pala za 17 odsto, a bez klime za zanemarljiva četiri.

Naglašeno je da su posebno problematične kratke vožnje jer se dobar deo električne energije troši na grejanje, odnosno hlađenje putničkog prostora.

Sve vijesti