Kako da spriječite sajtove da vam šalju notifikacije-PC

Ako ste nekom sajtu namjerno ili slučajno omogućili da vam na desktop šalje obavještenja o sadržaju, a ne želite više da vam stižu - evo kako da to isključite.

Kako da spriječite sajtove da vam šalju notifikacije-PC Foto: ‚MONDO portal/Kaspersky Lab

Posljednjih nekoliko nedjelja dobili smo značajan broj mejlova i poruka u kojima tražite da vam kažemo da li postoji način da natjerate sajtove da prestanu da vam šalju obavještenja o svom sadržaju putem “push“ poruka, koje sajtovi šalju na vaš desktop.

Ne, nijedan od sajtova nije ništa samostalno uradio umjesto vas i riješio da vas primora da primate taj sadržaj na svoj destop, nego ste nekako, u nekom trenutku to odobrili sami, kad vas je pregledač interneta pitao da li želite da primate “push“ objave tog i tog sajta.

Istina je da sve više sajtova želi da vam šale poruke o svojim najznačajnijim sadržajima na desktop iz samo jednog razloga - da biste ih čitali. Nema zavjere, nema prevare, kažemo još jednom - sami odlučujete šta želite da čitate i da li želite da primate taj sadržaj ili ne.

Pročitajte i ovo: Izbegavajte ove greške na telefonima

Ukoliko ste slučajno kliknuli odobrenje za prijem “push“ poruka na desktop ili jednostavno više na nekim sajtovima ne želite da ih primate, evo šta je potrebno da uradite. Mi smo kao referentni pregledač uzeli Firefox, a postupak isključivanja je vrlo sličan za većinu aktuelnih veb pregledača današnjice.

Kako da spriječite sajtove da vam šalju obavještenja (PC):

- Kliknite na “i“ ikonicu lijevo od polja za upisivanje adrese sajtova
- U padajućem meniju, pored “Premissions“ kliknite na ikonicu zupčanika
- U polju “Notifications“ kliknite na dugme “Settings
- U odjeljku “website“ pronađite sve sajtove, koji šalju “push“ i izmijenite im status iz “Allow“ u “Block
- Svaki sljedeći put, kad vas neki sajt pita da li želite da primate “push“ notifikacije sa sadržajem, koji taj sajt izdvaja, kliknite na “Allow“, ako želite da primate objave ili “Block“, ako ne želite.

I to je to. Sajt vas više neće uznemiravati svojim objavama.

Ukoliko želite da trajno blokirate svaku sljedeću mogućnost slanja informacija o sadržaju sa sajtova ka vama - pogledajte sliku osam u našoj galeriji i otkačite i tu kućicu!

Neki od sajtova, koji pored “news“ portala praktikuju “push“ notifikacije su Facebook i druge društvene mreže, razni blogovi i slično.


Sve vijesti